İcra dosyaları 24 milyona ulaştı!

İcra dairelerindeki henüz sonuçlanmamış icra dosyası sayısı 24 milyona ulaştı.
İcra dosyaları 24 milyona ulaştı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Ekonomide yaşanan kriz nedeniyle her geçen gün icra dosyası sayısı artıyor.

Aydınlık'ta yer alan habere göre ekonomide yaşanan kriz vatandaşı icralık etti. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında önceden devreden dosyalarla birlikte icra dairelerinde sonuçlanmamış toplam 8 milyon 613 bin dosya bulunurken, aradan geçen 13 yıllık sürede bu sayı 23 milyon 824 bine yükseldi.
Sayının yükselmesine icraya gelen dosya sayısının icra dairelerinde sonuçlandırılan dosya sayısından çok daha fazla olması yol açtı. 2002’de bir yıl içinde icra dairelerine 3 milyon 200 bin dosya gelirken, bu sayı AKP iktidarı ile birlikte, özellikle de 2007 yılından itibaren arttı ve 2014 yılında 8 milyon 147 bine ulaştı.
Aydınlık’a bilgi veren İcra Daireleri yetkilileri, dosyalardaki artışın her geçen gün arttığını özellikle kredi kartı ve tüketici kredilerinin dar gelirli vatandaşları icralık etttiğini ifade ettiler. İcralık dosya sayısındaki artışın bu şekilde sürmesi durumunda icra dairelerinin bu işin içinden çıkmakta zorlanacağını vurgulayan yetkililer, icraya konu olan miktarların da sürekli büyüdüğünü vurguladı. Son dönemde KOBİ’lere yönelik icra dosyalarındaki artışa da dikkat çeken yetkililer, iflaslar ve intiharlarda artış yaşanmasının gündemde olduğunun altını çizdi.

PROF. DR. OYAN: DENİZ BİTTİ
Bu arada Anadolu’nun il ve ilçelerinde açılan icra dosyalarının önemli bir bölümünün çiftçilerle ilgili olduğu, çiftçilerin bankalardan aldıkları kredileri ve üretim için mahalli esnaftan aldıkları gübre, ilaç vb. gibi girdi paralarını ödeyemedikleri belirlendi.
Uzmanlara göre, icra dosyalarındaki artış borçla yürüyen ekonomide sona gelindiğinin göstergi. Prof. Dr. Oğuz Oyan Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, “AKP iktidarında vatandaşın borçlanarak tüketmesi için her türlü kolaylık sağlandı.
Kredi kartı ile borçlanma teşvik edildi. Hemen ödeme yapmadığı için bu tuzağa düşen vatandaş sonra başına neler geleceğini hesaplamazken, AKP rahat etti.
Her şey yolundaymış algısı oluştu. Şimdi deniz bitti. Reel gelirler düşüp, temel tüketim mallarının fiyatları artınca sıkıntı başladı. Resesyon var. Senetler çekler ödenemez hale geldi. Hal böyle olunca da icra dosyaları arttı. Önümüzdeki günlerde krizin daha da büyüyeceği görülüyor” dedi.

Vehaber Menu