İlkokullarda futbol dersi verilecek!

Macaristan, ilkokullarda futbol dersi uygulaması başlatarak atağa kalkıyor.
İlkokullarda futbol dersi verilecek!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfredata alınan "futbol" dersi, planlara göre haftada iki gün "okutulup uygulanacak".

İlkokullarda sadece erkek değil kız öğrenciler için de geçerli bir ders olarak gündeme gelen "futbol dersinin" zorunlu ya da seçmeli olacağı konusunda ise rivayet muhtelif.

Müfredat değişikliğini gerçekleştiren bakanlık yönetmeliği uzmanlar tarafından futbol dersinin "zorunlu" olacağı şeklinde yorumlanırken, bakanlıktan ise futbolun, aynen "satranç", "bisiklet" veya "su sporları" dersi gibi seçmeli olacağı açıklaması geldi.

Futbol dersini müfredata alan yönetmelik "topu ayakta tutmak" veya "savunmada rakip oyuncuya baskı yapmak" gibi ders konularını da içeriyor.

Yönetmelik futbolla ilgili sınavların nasıl olacağı üzerine ipuçları da veriyor.

Örneğin öğrenciler için ikinci sınıfın sonunda "topu ayaklarının değişik kısımlarını kullanarak istop etmek" veya "top rakip oyuncu tarafından elde edilince organize pres yapmak" gibi konular sınav soruları olabilir.

Son zamanlarda futbolda kalıcı bir başarı gösteremeyen Macaristan bilindiği gibi XX. Yüzyılın ellili yıllarından itibaren futbolda Avrupa'nın devlerinden biriydi.

Dünya çapında galibiyetler dizisiyle tanınan ve "Altın Takım" adı verilen on biriyle, dönemin bir numarası İngiliz milli takımını bile yenmiş ve spor tarihine geçmişti.

Macar Altın Takımının unutulmaz oyuncusu Ferenc Puskas da daha sonra Real Madrid'de yıllar boyunca kaptan olarak oynamıştı.

Bugün Macaristan'da Puskas'ın adını taşıyan bir Futbol Akademisi bulunuyor. Ayrıca bilindiği gibi, Avrupa'nın en iyi futbolcularına birkaç yıldır Puskas Ödülü de veriliyor.

İlkokullarda futbol dersi muhalefet tarafından, kendisi de bir futbolcu olan Macar Başbakanının hobisinin ülke çapında ve "gereksiz" bir şekilde yaygınlaştırılması olarak eleştirilirken, hükümet bu uygulamanın gerekçesi olarak futbolun genç nesillerin sağlıklı ve ahlaklı yetişmesine olan katkısını vurguluyor.

BBC Türkçe

Vehaber Menu