AIDS nedir, nasıl bulaşır?

Kaos GL, ‘HIV/AIDS nedir? HIV nasıl bulaşır?’ gibi sıkça sorulan soruları ve yanıtlarını derledi.
AIDS nedir, nasıl bulaşır?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İşte o liste:

''

HIV Nedir?

HIV (Human Immmunodeficiency Virus), Türkçe’de ‘İnsan Bağışık Yetmezlik Virüsü’ olarak adlandırılan bir virüs. Adından da anlaşılabileceği gibi bu virüs insan bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve tedavi alınmadığı durumda etkisiz hale gelmesine neden olur. Bağışıklık sistemi çöken vücut, normalde kolaylıkla direnç gösterebileceği hastalık etmenlerine açık ve savunmasız hale gelir.

AIDS nedir?

AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome)  HIV adlı virüsün insan vücuduna girmesinden sonra tedavi olanaklarından yararlanılmadığı durumda ortaya çıkan hastalıklar bütünü.Türkçe’de ‘Edinilmiş Bağışık Yetmezlik Sendromu’ olarak adlandırılıyor.

HIV pozitif birey aynı zamanda AIDS tablosu da gelişmiş kişi demek değil. Doğru zamanda ilaç tedavisine başlayan ve  ilaçlarını düzenli bir şekilde almaya devam eden HIV pozitifler hiçbir zaman AIDS evresine gelmeden sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürürl

HIV vücuda girdikten sonra tedavi edilmezse ortaya çıkan hastalıklar bütününe AIDS denir. AIDS bir hastalık değil, hastalıklar bütünü/sendrom. Bu nedenle ‘AIDS hastalığı’ ve ‘AIDS hastası’ doğru bir ifade değildir.

Dolayısıyla HIV pozitifler kişiler için kullanılması gereken doğru terminoloji ‘HIV/AIDS ile yaşayan’ veya ‘HIV Pozitif.’

-li ve –lı gibi ekler ayrımcılığı destekleyen ekler. Bu nedenle ‘AIDS’li’ veya ‘HIV’li’ demiyoruz.

HIV’in bulaşma yolları neler?

1. Korunmasız Cinsel İlişki: Tüm bulaşmaların yüzde 80-85′i bu yolla olmakta.

2. Kan Yoluyla Bulaşma: Tüm bulaşmaların yüzde 10-15′i bu yolla olmakta. Kan veya kan ürünlerinin transfüzyonu (nakli), iğne batması ve açık yaradan HIV ile temas yoluyla bulaşma, intravenöz (damar içi) ilaç kullanıcıları arasında iğne paylaşımı.

3. Perinatal Geçiş (Anneden bebeğine): Tüm bulaşmaların yüzde 3-5′i bu yolla olmakta. Hasta veya taşıyıcı anneden bebeğe anne karnında ya da doğumda, hasta veya taşıyıcı anneden bebeğine emzirmeyle.

Nereden destek alabilirim?

2006 yılında ilk kez hizmete başlayan Pozitif Yaşam Destek Merkezi (PYDM), HIV ile yaşayan herkese tıbbi, psikolojik, hukuki ve sosyal destek vererek HIV ile yaşayan kişilerin ilk tanı travmasını atlatıp HIV/AIDS konusunda bilgilenip düzenli ilaç tedavisi ile hayatlarına devam edebilmesi konusunda her türlü desteğin ücretsiz sağlandığı Türkiye’deki ilk ve tek destek merkezi.

Bugüne kadar 550’nin üzerinde HIV ile yaşayan kişiye destek verilen merkezde tüm çalışanlar mahremiyet konusunda hassas. PYDM sadece HIV pozitif kişilere ve yakınlarına destek vermekte.''

Vehaber Menu