Erdoğan’ın eserine ‘ucube’ dediği heykeltraş: Zavallı bir durum!

'İnsanlık Anıtı’ adlı eserine ucube dediği için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a manevi tazminat davası açan heykeltraş Mehmet Aksoy, Erdoğan'a tepki gösterdi.
Erdoğan’ın eserine ‘ucube’ dediği heykeltraş: Zavallı bir durum!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Heykeline ucube denilen heykeltraşın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açtığı manevi tazminat davası reddedildi. Sputnik'ten Yavuz Oğhan'ın haberine göre, mahkemenin Erdoğan’ın Aksoy’a 10 bin lira manevi tazminat ödemesine yönelik kararı için, “Hukuk açısından örnek ve önemli bir karardı” diyen Aksoy, “Sanatçıya öyle rastgele paspal muamelesi yapılamaz, küçümsenemez ve aşağılanamaz” dedi.

Bu bir özgürlük hakkı değil

Erdoğan’ın başbakan sıfatıyla eserine ucube demesinin ‘kişisel görüş’ olmaktan çıktığını savunan Aksoy, “Erdoğan benim sergime bütün makamından sıyrılmış bir birey olarak gelse ve ‘Bunu beğenmedim, ucubeye benziyor’ dese bir şey olmaz. Fakat bunu bir başbakan olarak, binlerce kişiye hitap ettiği kitlesel bir toplantıda diyemez. Burada büyük bir hukuksal yanılsama var. Bu bir özgürlük hakkı değil. Başbakan olarak insanlara seslendiği bir alanda bunu dillendirirse o artık kişisel görüş olmaktan çıkar” ifadelerini kullandı.

‘Zavallı bir durum’

Davayı zaten kazanadığını söyleyen Aksoy, “Erdoğan’ın avukatları dava için Türk Dil Kurumu’na başvurdular ve ‘ucube’ kelimesinin o kadar da kötü bir anlam taşımadığına dair karar çıkarttılar. Bu kadar zavallı bir duruma düşüldü”dedi.