IŞİD saldırısına maruz kalan Palmyra kemeri Londra ve New York'a dikilecek!

IŞİD saldırıları nedeniyle çoğu bölümü hasar gören Palmyra kentindeki Baal tapınağının kopyaları Londra ve New York'a dikilecek.
IŞİD saldırısına maruz kalan Palmyra kemeri Londra ve New York'a dikilecek!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Nisan ayında düzenlenmesi planlanan dünya kültür mirası haftası sırasında, 2000 yıllık Baal Tapınağından geriye kalan nadir bölümlerden biri olan 15 metre yüksekliğindeki kemerin kopyalanması ve yerleştirilmesi, etkinliklerin odak noktası olacak.

Kemerin kopyalarının yapılması, aynı zamanda, IŞİD'in Orta Doğu'daki İslamiyet öncesi tarihini silme girişimlerine bir direniş ifadesi olarak görülüyor.

"Çölün İncisi" diye bilinen Palmyra (Palmiyeler şehri) Şam'ın 210 km. kuzeydoğusunda yer alıyor. Suriye'de iç savaşın patlak verdiği 2011 yılından önce yılda 150 binden fazla turist Palmyra'yı ziyaret etmekteydi.

M.S. 32'de yapılan ve Mezopotamya Tanrısına adanan Baal tapınağı, Palmyra'daki dini yaşamın merkezini oluşturuyordu. Bizans döneminde kilisesine dönüştürülen tapınak, bölgeye İslamiyetin gelişiyle de cami olmuştu.

Baal Tapınağı, Ağustos ayında tahrip edilinceye dek Palmyra kentinden bugüne ayakta kalmış en iyi durumdaki yapı olarak kabul ediliyordu.

Tapınağın girişinin kopyalarının Londra'da Trafalgar Meydanı'na ve New York'a dikilmesi önerisi, Harvard ve Oxford Üniversiteleri ile Dubai Gelecek Müzesi'nin ortak girişimi olan Dijital Arkeoloji Enstitüsü'nden geldi.

Enstitü, Unesco'nun da işbirliğiyle, bu yılın başlarında gönüllü fotoğrafçılara Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çatışma bölgelerinde tehlike altındaki yapıların dijital ortamda görüntülenmasi ve üç boyutlu baskısı için, 3D kameralar dağıtmaya başladı.

Bu görüntüler "bir milyon-görüntülü veritabanı"na yüklenecek ve araştırma, kültür mirasını çğrenme ve anlama ile eğitim programlarının yanı sıra üç boyutlu kopyalama projeleri için kullanılacak.

Vehaber Menu