Eşcinsel birlikteliğin yasallaşması için eylem!

İtalya’da hükümet eşcinsel birlikteliklerin yasal olarak tanınmasını sağlayacak yasa tasarısını parlamentoya getirmeye hazırlanıyor. Eşcinsel birlikteliklerini savunan binlerce kişi İtalya’nın birçok kentinde 'Uyan İtalya' sloganıyla gösteriler düzenledi.
Eşcinsel birlikteliğin yasallaşması için eylem!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

“Uyan İtalya” sloganıyla düzenlenen gösterilere, Arcigay, Arcobaleno gibi eşcinsel hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Roma’da Pantheon önünde, Milano’da Scala Meydanı’nda yapılan gösterilere katılanlar, İtalya’da halen eşcinsel çiftlere eşit haklar verilmemesinin utanç verici olduğunu vurguladı ve “Medenileşme vakti geldi” dedi.

Gelecek Perşembe gününden itibaren Senato’da görüşülmeye başlayacak olan yasa tasarısı, Katolik Kilisesi’nin halen büyük etkiye sahip olduğu ülkede tartışmalara yol açtı.

Bir yandan “Uyan İtalya” eylemleri düzenlenirken, ay sonunda ise Katolik ve muhafazakar örgütlerin “geleneksel ailenin” korunması çağrısıyla “Aile Günü” düzenlenecek.

İtalyan Katolik Kilisesi’nin (İtalyan Episkoposlar Konferansı) lideri Kardinal Angelo Bagnasco, yasa tasarısını eleştirerek, eşcinsel evliliklerine karşı Katolik örgütler tarafından 30 Ocak’ta Roma’da düzenlenecek ve yüz binlerce kişinin katılması beklenen “Aile Günü”ne destek verdi.

Başbakan Matteo Renzi ise Katolik Kilisesi ve muhafazakar kesimin eleştirilerine rağmen İtalya’nın eşcinsel birlikteliklerini tanıyan yasaya ihtiyaç duyduğunu ve tasarıyı parlamentoya getirmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi. Renzi öte yandan “Aile Günü” gösterisine de “saygı duyduğunu” belirtti.

İtalya eşcinsel haklarını tartışırken, birçoklarına göre eşcinsellik konusundaki ılımlı çıkışlarıyla ses getiren Katolik Kilisesi ve Vatikan lideri Papa Francesco’dan gelen hamleler kafa karıştırdı. Papa Francesco, eşcinsel evliliklerine karşı düzenlenecek “Aile Günü”ne destek veren İtalyan Katolik Kilisesi lideri Kardinal Bagnasco ile geçen hafta yapması planlanan bir görüşmeyi iptal etti. Papa’nın bu adımı, “eşcinsel açılımına direnen Bagnasco’ya karşı tavır” olarak yorumlandı.

Ancak Papa bundan birkaç gün sonra, geçen Cuma günü yaptığı bir açıklamada “Tanrı’nın istediği aile biçimiyle, herhangi bir başka türdeki birlikteliğin birbirine karıştırılamayacağını” söyledi. İtalyan basınında bu sözler genellikle “Papa’dan eşcinsel evliliklere karşı duruş” olarak yorumlansa da bazı Vatikan uzmanları ise yine de Papa’nın eşcinsel birlikteliklerine açık kapı bıraktığını savunuyor.

Papa Francesco’nun Temmuz 2013’te yaptığı bir basın toplantısında “Bir kişi eşcinselse ve Tanrı’yı arıyorsa, iyi niyetliyse, ben kimim ki onu yargılayayım” demesi “eşcinsel açılımı” olarak yorumlanmıştı.

Kaynak: gazetemanifesto.com

Vehaber Menu