Türkiye enflasyonda yüzde 10 kulübüne yaklaştı!

Türkiye'de enflasyon Mayıs 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Türkiye enflasyonda yüzde 10 kulübüne yaklaştı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Ocak'ta yıllık enflasyon yüzde 9,58'e yükseldi. Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) aylık artış ise beklentilerin üzerinde yüzde 1,82 oldu.

Reuters'ın anketinde piyasa beklentisi aylık TÜFE artışının yüzde 1,7'de kalacağı yönündeydi. Böylece yıllık enflasyon Ekim ayında başlayan tırmanışını yeni yıla da taşımış oldu.

Enflasyondaki beklenti üzeri artışın temel nedeni ise gıda fiyatlarındaki yükseliş.

Ocak aylarında aylık ortalama yüzde 2,2 düzeyinde artan gıda fiyatları, Ocak 2016'da yüzde 4,3 yükselince, yıllık gıda enflasyonu da yüzde 11,7'ye kadar çıktı.

Gıda fiyatlarının gelecek aylarda da enflasyonda belirleyici konu olması bekleniyor.

Enflasyon sepetinde yüzde 2,6'lık önemli bir ağırlığı bulunan ekmek fiyatlarına Ankara ve İstanbul'da yapılan yüzde 20'lik zammın, genel gıda enflasyonu görüntüsünü de etkileyebileceği ifade ediliyor.

Yüzde 10 kulübüne yarım puan kaldı

Ekonomik kriz nedeniyle enflasyonun yüzde 100'ü aştığı Venezuela ve yüzde 20'nin üzerinde seyrettiği Arjantin dışarıda tutulduğunda, Türkiye yüksek enflasyonla mücadele eden ülkeler arasındaki yerini koruyor.

Rusya, Mısır, İran ve Brezilya enflasyonun yüzde 10'u aştığı gelişen ülkeler. Son aylardaki hızlı fiyat artışıyla Türkiye'nin de bu grtuba dahil olabileceği belirtiliyor.

TEB Yatırım Ekonomisti Emre Ekmen yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda, "Hükümetin cömert yüzde 30'luk asgari ücret artırımı ile kötüleşen enflasyon beklentileri bu yıl enflasyonda anlamlı bir düşüş olmayacağını gösteriyor" dedi.

Enflasyonun çift hanelere yaklaşabileceğini ifade eden Ekmen, yıl sonunda ise yüzde 9'luk enflasyon öngörüyor.

IMF'den Merkez Bankası'na uyarı

Hükümet politikalarının yanı sıra enflasyondaki yükselişin bir diğer etkeninin ise Merkez Bankası'nın uyguladığı düşük faiz politikası olduğu belirtiliyor.

Salı günü Türkiye tavsiyelerini yayınlayan Uluslararası Para Fonu (IMF), "Enflasyonu orta vadedeki yüzde 5 hedefine çekebilmek için daha sıkı bir para politikasına ihtiyaç var. Enflasyon hedefin çok üzerinde ve son aylarda da artış trendine girdi" uyarısını yapmıştı.

Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz oranlarını takip etmek için kullanılan ortalama fonlama maliyeti de Aralık 2015'ten bu yana enflasyonun altında kalmaya başlamış durumda.

Ancak ABD merkezli yatırım bankası Barclays, Ocak ayı enflasyon verisi yorumunda, Merkez Bankası'nın iki farklı ekonomik görüş arasında sıkıştığını ifade ediyor.

Barclays, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın temsil ettiği, fiyat istikrarı - mali disiplin eksenli politika ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklediği büyüme eksenli politikaların arasında kendi yolunu çizmeye çalışan Merkez Bankası'nın gelecekte de mevcut faiz oranlarını muhafaza etmeye çalışacağını öngörüyor.

Erdoğan, faiz artırımına ve para politikasında sıkılaşmaya karşı çıkarken, piyasadaki yorumcular, Merkez Bankası'nın faiz artırımına giderek bu yıl için belirlenen yüzde 7'lik enflasyon hedefine ulaşmaya çalışması gerektiğini ifade ediyor.BB

BBC Türkçe

Vehaber Menu