Ege Üniversitesi'nde zehirlenen köpeklerin ilk duruşması yapıldı!

Ege Üniversitesi personelinin köpekleri zehirlemesi nedeniyle yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Hayvan hakları savunucuları davanın ardından yaptıkları açıklamada hayvanların hukuk sistemine dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ege Üniversitesi'nde zehirlenen köpeklerin ilk duruşması yapıldı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

14 Mayıs 2015 tarihinde Ege Üniversitesi kampüsünün çeşitli noktalarına zehirli besin maddeleri koyup hayvanlara yedirmek suretiyle 10’dan fazla köpeğin ölümüne ve hayatta kalanların zehirden kötü bir şekilde etkilenmesine sebep olan sanık üniversite personeli L. S. hakkında açılan davanın ilk duruşması 2 Şubat Salı günü İzmir Bayraklı 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sanık L.S. kamera kayıtlarına rağmen suçunu reddederken  köpeklere pizza dağıttığını iddia etti. Katliamı protesto etmek, davanın takipçisi olmak ve katledilen hayvanlara destek olmak isteyen hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleri de duruşma salonunda yer aldı.

 

HAYVANLAR HUKUK SİSTEMİNE DAHİL EDİLSİN

Duruşma sonrası açıklama yapan hayvan hakları savunucuları, hayvanların kabahatlar kanunu çerçevesinde mala verilen zarar kapsamında ele alınmasını eleştirdi. Hayvan hakları savunucuları, hayvanların “sahipli” statüsünde birisinin eşyası olması durumunda değerlendirilerek değil; hayvanların birer canlı olarak hukuk sistemine dahil edilmesinin gerekliliğini belirtti. Hayvanların “sahipli” ve “sahipsiz” ayrımına tabi tutularak mala verilen zarardan işlem gördüğü sistem içerisinde, Ege Üniversitesi’nde yaşanan hayvan katliamı davasında da aynı hukuksal süreç işlemiş; sadece “sahipli” olduğu kanıtlanan hayvanlar mala zarardan davaya dahil edilmiştir. Dahası, sanığın avukatının hukuksal çerçevedeki “sahipli” ve “sahipsiz” hayvan ayrımından hayvanların aleyhine yararlandığı; sanığı adeta aklarcasına sanığa kaymakamlık tarafından kesilen idari para cezasına da itiraz ettiği gözlenmiştir. Ege Üniversitesi’ndeki köpek katliamı sanığının yargılandığı bu davanın, hayvanlara zarar vermek isteyenler için caydırcı nitelikte olması ve hayvan hakları konusunda örnek bir karar ile sonuçlanması ümit edilen davanın bir sonraki duruşması, 28 Nisan 2016 günü saat 14.00’de İzmir Bayraklı Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecektir.