Richard Dawkins: Maymunlar ve kanguruların kuzeniyiz!

İngiltere'de bir kilise okulunun müdiresinin 'evrim teorisinin bilimsel olmadığını' söylemesi üzerine sosyal medyada yaşanan hararetli tartışmalara ünlü evrim biyologu Profesör Richard Dawkins de katıldı.
Richard Dawkins: Maymunlar ve kanguruların kuzeniyiz!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Guardian gazetesinin haberine göre tartışma, Anglikan Kilisesi'ne bağlı St Andrew's ilkokulunun müdiresi Christina Wilkinson'un Twitter üzerinden Londra'daki bir başka okul müdürü Tom Sherrington'a attığı mesaj üzerine başladı.

Tom Sherrington, mesajında öğretmenleri yeryüzünde hayatın nasıl başladığını öğretirken, bilime sadık kalmaya çağırıyordu.

Sherrington, "Bence eğer dini perspektifleri de kapsamak, kanıtlanmış şeyleri harcamak anlamına geldiğinde, öğretmenlerin bilimi sulandırmamaları büyük önem taşıyor" demiş, sonraki tweetlerinde de "Yaradılışçılık ve Akıllı Tasarım fikirlerinin daha ince çeşitlemeleri bilimin inkârıdır ve bence bütün öğretmenler bunun bilincinde olmalıdır" diye sürdürmüştü.

Müdire Christina Wilkinson buna Twitter hesabından "Evrim kanıtlanmış bir şey değil. Bu yüzden evrim teorisi deniliyor! İncil'in gerçek olduğunu gösteren kanıtlar daha çok" diye cevap verince tartışma başladı.

Eleştiri yağmuru

Bu mesaj üzerine Twitter'da eleştiri yağmuruna tutulan ve istifaya çağrılan ilkokul müdiresi bir açıklama yaparak, "Okulumuzda ulusal müfredata tamamen uygun eğitim yaptığımızı ve öğrencilerimizin tamamen dengeli bir eğitim aldığını ifade etmek isterim" dedi.

Wilkinson ayrıca eleştiriye konu olan mesajını kişisel hesabından attığını, mesajın "kişisel görüşleri" olduğunu söyledi.

Ne var ki hesabı @WilkinsonHead içinde geçen Head kelimesi ile açıkça müdire olduğuna işaret ediyordu.

Tepkiler üzerine söz konusu tweet silindi ve müdire hesabını kapattı.

'Kabul edilemez'

Wilkinson'un tartışmalı mesajına Twitter'da tepki gösterenlerden biri onun öğretmenliği bırakıp dini görevli olmasını önerirken bir diğeri "Bir müdirede bu düzeyde aptallık kabul edilemez" diye yazdı.

Liv Boeree adlı kullanıcı tweet mesajında "Dehşet verici. Hala bunun bir tür performans sanatı olduğu umudundayım. Lütfen lütfen bu hanımın eğitim alanında çalışmadığını söyleyin bana" yazdı.

İlk mesajı tartışmayı başlatan Londralı okul müdürü Tom Sherrington ise "Gerçekten umarım öğrencilere bunlar söylenmiyordur. Öğrencileri doğal tarih müzesine götürün" dedi.

Teori kavramı

Evrim biyolojisi uzmanı Profesör Richard Dawkins de bir aşamada tartışmaya dahil oldu ve evrim'in de "yaradılış" gibi bir teori olduğunu söyleyen müdire Wilkinson'un "teori" kavramını yanlış kullandığını söyledi.

Dawkins "Bilim insanları evrime 'teori' derken bilim içi özel bir kavram olarak kullanıyorlar ve bu da günlük dildeki kanıtlanmamış şeyler için kullanılan 'teori'den farklıdır" dedi.

Profesör tartışmayı şöyle sürdürdü:

"Bu o kadar yanlış anlaşılıyor ki artık bu kafa karıştıran 'teori' kelimesinin evrimden bahsedilirken tamamen bırakılmasını öneriyorum. Evrim bir gerçekliktir ve bilimdeki herhangi bir gerçeklik kadar güvenilir bir şekilde kanıtlanmıştır. Nasıl güvenle 'Gezegenimiz güneşin etrafında dönüyor' diyorsak, aynı güvenle 'Maymunlar ve kanguruların kuzeni oluyoruz' diyebiliriz."

Hükümet, 18 ay önce İngiltere'de okullardaki fen derslerinde yaradılışın öğretilmesini yasakladı.

Bunu yaparken de "Oluşmuş bilimsel ve/veya tarihi kanıtlar ve açıklamalara ters düşen" teoriler öğreten okullara verilen mali yardımların kesileceğini bildirdi.

BBC Türkçe