Klonlamada çığır açacak mamut kalıntısı bulundu!

Rus Bilim adamları Sibirya'da 10 bin yıldır buzul altında gömülü kalmış bir mamut cesedinden sıvı kan örneği almayı başardıklarını açıkladı.
Klonlamada çığır açacak mamut kalıntısı bulundu!
2020-05-01 19:07:06   Güncelleme: 2020-05-12 19:10:24    

Rus paleontoloji uzmanları Kuzey Buz denizindeki adalarda iyi korunmuş mamut kalıntısı buldu. Bulunan mamutun dokuları ve iskeleti çok iyi korunmuştu. Uzmanlara göre eski zamanlarda yaşamış bu canlıların anatomisini detaylı olarak incelemek, kalıntılarından yararlanmakla ve mamutu belki de klonlamak mümkün olacak.

Uzmanlar mamutun dişi olduğuna ve dişlerini inceleyerek 50-60 yaşında olduğu sonucuna vardı.

Semör Grigoryev'e göre, mamutun bedeni dışında bulunan kas dokuları taze et gibi kırmızı renkteydi. Dokuların böylesine iyi korunmuş olması mamut bedeninin alt kesiminin buzlarda gömülmüş olmasıyla izah ediliyor. Hortumu bedenden kopmuş bulunuyordu. Genellikle hortum, bedenin diğer kesimlerinden daha kötü korunur.

Mamutun kanı, koruyucu ilaç kapsayan bir tüpe alındı. Koyu renkte olan kan, mamutun karnının buz kesilmiş alt kesimindeydi. Buzda delikler açılmışken kan dökülmeye başladı.

Kazılar sırasında hava eksi 7-10 dereceydi. Buna göre, mamut kanının soğukların etkisinden korunmasını sağlayan nitelikleri olduğu tahmin edilebilir. Mamut kalıntısı Rus paleontoloji uzmanlarının tarafından incelenmeye devam edecek.
 

Vehaber Menu