Neden boğazımız ağrır?

Prof. Dr. Tarık Şapçı: ''Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar en sık görülen sebeplerdir''
Neden boğazımız ağrır?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Boğaz ağrısının sebeplerinden biri de mevsim geçişleri. Prod. Dr. Tarık Şapçı, boğaz ağrısı  ve enfeksiyonlarıyla ilgili merak edilen tüm soruları cevapladı. İşte o yazı;

''Boğaz ağrısına neler yol açar?

Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar en sık görülen sebeplerdir. Bunun dışında hava kirliliği, kimyasal maddelere maruz kalmak, tütün dumanı, alerjik hastalıklar, mide asitinin boğaza çıkması (reflü), tümöral hastalıklar, aşırı konuşma ve bağırmaya bağlı irritasyon da ağrıya neden olur.

Hangi mevsimlerde şikayetler artar?

Kış aylarında ve mevsim dönüşlerinde artar. Kış aylarında genel olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olur. Mevsim dönüşlerinde ise ısı değişimine adapte olunamaması ya da alerjinin daha yoğun görülmesine bağlı boğaz enfeksiyonlarına sıkça rastlanır. 

Boğaz ağrısı başka hastalıkların habercisi olabilir mi?

Uzun süren, ilaç tedavilerine yanıt vermeyen ağrılarda ağız boşluğu, boğaz ve gırtlak bölgelerinde tümöral hastalıklarından şüphelenmek gerekir. Böyle durumlara yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve tükrükte kan gibi bulgular eşlik edebilir.

Doktora başvurmadan önce neler yapılabilir?

Boğaz gargaraları ve pastiller kullanılabilir. Tüm bunlara rağmen şikayet düzelmiyor ya da artış gösteriyorsa kulak burun boğaz doktoruna müracaat etmek gereklidir.

Pastil ve gargara tercih ederken nelere dikkat edilmeli?

Bazı pastil ve gargaralarda lokal anestezik maddeler yer almaktadır. Lokal anesteziklerin tedavi edici etkisi yoktur sadece kullanıldığında hastanın boğazını uyuşturarak şikayetlerini giderir. Ancak bu maddeler kullanıldığı alanda yaptığı anesteziye bağlı olarak vücudun lokal savunma mekanizmalarını engelleyerek ikincil enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu nedenle içinde lokal anestezik madde içeren ürünleri tercih etmemek gerekir. Ayrıca şeker hastalığı olan hastalar için şeker içermeyen pastilleri tercih etmek gerekir. 

Pastil kullanımı, boğaz ağrısını önlemede ne kadar etkili?

Hava kirliliğine, kimyasallara, tütün dumanına maruz kalma ya da aşırı konuşma ve bağırmaya bağlı boğaz ağrılarında boğaz pastilleri etkilidir. Yeni başlayan boğaz enfeksiyonlarında, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri bulunan çift etkili pastiller enfeksiyonun ilerlemesini engelleyebilir. Toplumdan rastgele seçilen 500 kişi üzerinde yapılan bir araştırma pastil kullanımının yüzde 61 olduğu gösteriyor.

Boğaz ağrısı olanlar nelere dikkat etmeli?

Boğaz ağrısı eğer enfeksiyona bağlı ise yanında kırgınlık, halsizlik, ateş vb bulgulardan bir ya da birkaçı olabilir. Böyle durumlarda aşırı soğuk ve sıcak içeceklerden kaçınılmalı, soğuktan korunulmalı, vücut sıcak tutulmalıdır. Vücuttaki soğuma üst solunum yollarındaki virüslerin çoğalmasını hızlandırmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bazı respiratuar virüslerin en iyi çoğaldıkları ısının 33 dereceolduğu gösterilmiştir. Bu, boğazımızdaki mukoza ısısının 37 dereceden 33 dereceye düşmesinin enfeksiyonları tetikleyebileceği anlamına gelir.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü