Rus muhabir: Cizre, Halep'ten farksızdı!

Cizre’ye giden Russia Today's (RT) muhabiri William Whiteman, ilçenin Halep'e ya da Hama'ya benzediğini söyledi.
Rus muhabir: Cizre, Halep'ten farksızdı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Yaklaşık 80 gün süren sokağa çıkma yasağının ardından Cizre’ye giderek görgü tanıklarıyla konuşan RT muhabiri William Whiteman, şahit olduklarını Loud & Clear’dan Brian Becker’a anlattı.

Sputnik'teki habere göre, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gergin olması sebebiyle Cizre’ye gitmenin riskli olacağını bildiklerini ifade eden Whiteman, Türk yetkililerin ülkedeki Rus gazetecilere pek de iyi davranmadığını belirterek, “Bu yüzden başka bir şirkette çalışan bir gazeteciymişim gibi davranmak zorunda kaldım ve geçmişimi çok kurcalamamalarını umdum” dedi.

'TEHDİT EDİLDİK'
“Sur’a girmeye çalıştık ancak geçerli akreditasyon belgelerimiz olmasına rağmen Türk güvenlik güçleri tarafından engellendik” diyen RT muhabiri, yetkililere itiraz ettiklerinde ise "tehdit edildiklerini" aktardı.

Diyarbakır’da çatışmanın yaşandığı bölgelere girememelerinin ardından Cizre’ye gittiklerini belirten Whiteman, “Yaşanan yıkımın seviyesi nefes kesiciydi. Geldiğimiz ilk petrol istasyonundan sola döndük ve işte o yıkıcı sahne karşımızdaydı. Gözünüzün görebileceği her yerde yıkılmış evler vardı ve bu bölge eskiden insanların yoğun olarak yaşadığı bir yerdi” diye konuştu.

'TANKLAR VE TOPLAR KULLANILMIŞTI'
RT muhabiri şöyle devam etti:

“Uzun erimli tanklar ve toplar kullanılmıştı ve bunu görebiliyordunuz. Binaların büyük bir bölümü yıkılmıştı, sadece molozdan ibarettiler. Türklere karşı savaşan yerel Kürt güçleri evlerin arasına tünel kazmıştı. Duvarlar da delik içindeydi. NATO müttefiki Türkiye’de görmeyi bekleyeceğiniz bir yerden çok Halep’e ya da Hama’ya benziyordu.”