Vegan olduğu için askerlik başvurusu reddedildi!

İsviçre'de ilginç bir gelişme yaşandı. Türkiye'de veganlar askerlik görevini reddederken İsviçre'de ise ordu bir veganının askerlik başvurusunu 'isteklerini karşılayamayız' diyerek reddeti. Vegan birey orduya karşı verdiği hukuk mücadelesini kaybetti.
Vegan olduğu için askerlik başvurusu reddedildi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İsviçre'de vegan olduğunu belirtenler ve vegan ürün isteyenler askerliğe elverişli görülmüyor ve askerlik başvuruları reddediliyor.

Sputnik'te yer alan habere göre Antoni Da Campo İsviçre’de fiziksel bir engeli bulunmayan tüm erkekler için zorunlu tutulan askerlik hizmeti için geçen aralık ayında başvurmuş, sağlık muayenesini geçse de başvurusu vegan olduğu için reddedilmişti.

İsviçre ordusunun, uyguladığı vegan diyetin karşılanamayacağı ve askeriyede kullanılan deri postalları giymek istememesi nedeniyle reddettiği Da Campo, kararı mahkemeye taşımıştı. Ancak kararını geçen hafta açıklayan Lozan’daki mahkeme de Da Campo’nun başvurusunu reddetti.

Mahkemenin kararını The Local’a değerlendiren Da Campo, “Beni iki kez kabul edilemez ilan ettiler, bu sivil hizmette de çalışamayacağım anlamına geliyor. Bu nedenle de kararı ayrımcı ve keyfi buluyorum” dedi.

‘KENDİ POSTALLARIMIN PARASINI ÖDEMEYE GÖNÜLLÜYDÜM’

İsviçre ordusunda görev yapan veganlar tanıdığını da iddia eden Da Campo, deri postallar giymeyi reddetmesiyle ilgili olarak, “Kendi kullanacağım sentetik postalların parasını ödemeye gönüllüydüm ama bu ordunun kararı üzerinde etkili olmadı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Da Campo, mahkemeden çıkacak her olasılığa hazırlıklı olduğunu bu nedenle de kararın kendisini şaşırtmadığını söyledi.

‘ASKERLİK HİZMETİNİ YERİNE GETİRME İSTEĞİM ÇOK GÜÇLÜ’

Hem ordu hem de mahkeme tarafından geri çevrilmesine karşın, askerlik hizmetini yerine getirmek için ‘güçlü’ bir istek duyduğunun altını çizen Da Campo, şöyle devam etti: “Bunun bana sosyal hayatta çok şey kazandıracağını düşünüyordum, özellikle de fiziksel ve psikolojik olarak. Bu her aşamada yeni bir deneyim olabilirdi, bu nedenle de çok motiveydim. Ne yazık ki inançlarım nedeniyle benim kabul edilemez olduğuma karar verdiler.”

‘HENÜZ KARAR VERMEDİM AMA FEDERAL MAHKEMEYE BAŞVURABİLİRİM’

Da Campo ayrıca, kendisi için bu sürecin sona ermediğini belirterek, “İstersem, henüz karar vermedim ama, federal idari mahkemeye başvurabilirim” dedi.

'KATI VEGAN DİYETİ UYGULAYANLARI KABUL ETMİYORUZ’

The Local’a konuşan İsviçre ordu sözcüsü Christoph Brunner ise katı şekilde vegan diyeti uygulayanların başvurusunu kabul edemediklerini söyledi. Brunner ayrıca, Da Campo’nun dile getirdiği, ‘Orduda görev yapan başka veganlar var’ iddisını da yalanladı.



 

Vehaber Menu