Kerry, ABD'nin atom bombası attığı Hiroşima'yı ziyaret etti!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Japonya'da Hiroşima'ya atılan atom bombasının anma törenlerine katıldı.
Kerry, ABD'nin atom bombası attığı Hiroşima'yı ziyaret etti!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

ABD'nin 1945'te attığı bomba, savaşta kullanılan ilk atom bombasıydı ve 140 bin kişinin ölümüne neden olmuştu.

G-7 ülkelerinin Hiroşima'da düzenlediği toplantıya katılan Kerry, atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler adına dikilen anıta çelenk bıraktı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

G-7 dışişleri bakanları, Hiroşima'da ölenlerin hikayelerinin yer aldığı müzeyi de ziyaret etti.

 

 

Müzenin ziyaretçi defterine bir not yazan Kerry, Hiroşima'da yaşananlar için "Nükleer tehditleri ortadan kaldırmamız ve savaşları tamamen sonlandırmamız gerektiğini gösteren çok acı, çarpıcı ve yüzleşmesi zor bir hatıra" dedi.

Kerry, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida ile düzenlediği ortak basın toplantısındaysa, "Hiroşima'yı ziyaretim ilişkilerimizin gücü ve zorlu savaş yıllarından bu yana nasıl bir yoldan geçtiğimizin önemli bir göstergesi. Bu ziyaret geçmişi değil, geleceği vurguluyor" dedi.

ABD Hiroşima'ya atılan atom bombası için Japonya'dan özür dilemeyi reddediyor.

Eski ABD Başkanı George W. Bush, özrün 'tarihin çarpıtılması olacağını' söylemiş ve "Asla bunu yapmam" demişti.

 

 

Hiroşima'da ne olmuştu?

 

6 Ağustos 1945, saat 08.10'da ABD'ye ait B-29 tipi bombardıman uçağı Enola Gay, 'Küçük çocuk' lakablı uranyum bombasını Hiroşima'ya atmış, bomba yüzeyden 600 metre yukarıda patlamıştı.

Yaklaşık 70 bin kişi patlamanın etkisiyle hayatını kaybetti. Yıl sonuna kadarsa saldırıda ölenlerin toplam sayısı en az 140 bin oldu.

Hiroşima'ya atılan bomba ve o bombadan sadece üç gün sonra Nagasaki'ye atılan atom bombası, Japonya'nın teslim olmasıyla ve İkinci Dünya Savaşı'nın son bulmasıyla sonuçlanmıştı.

 

ABD'nin Hiroşima anma törenlerine bugüne kadarki en üst düzey katılımını gerçekleştirmesi, Washington ve Tokyo'nun ilişkilerini güçlenen Çin karşısında geliştirme çabalarıyla aynı döneme denk geldi.

ABD basını, Mayıs ayında yine Japonya'da düzenlenecek G-7 liderler zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama'nın da Hiroşima'yı ziyaret etmeyi planladığını aktarıyor.

Eğer o ziyaret gerçekleşirse, ilk kez bir ABD Başkanı Hiroşima'yı ziyaret etmiş olacak.

 

BBC

Vehaber Menu