Otizmli Beril okula alınmadı!

Otizmli 15 yaşındaki Beril Zorlu sınavı kazanmasına rağmen okula alınmıyor.
Otizmli Beril okula alınmadı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Habertürk’te yer alan habere göre; 15 yaşındaki Beril Zorlu, Türkiye’de sayısı bilinmeyen otizmli çocuklardan biri. Tutkusu müzik ve piyano. Mezun olduğu okul ‘güzel sanatlar eğitimi almalı’ raporu verince özel yetenek sınavlarına girdi. Adı önce ‘kazananlar’ listesinde yer aldı, annesinin iddiasına göre daha sonraysa çıkarıldı.

Beril Zorlu’ya (15), iki yaşındayken otizmteşhisi kondu. Tutkusumüzik olan, 2.5 yıldır piyano dersi alan ve iki kez bireysel konser veren Beril, bu yıl ilköğretimdenmezun oldu. 9 Eylül Ortaokulu düzenlediği Yönetsel Rapor’a ‘Eğitimine güzel sanatlarda devametmeli” diye yazdı. O da özel yetenek sınavlarına girdi. Sağlıklı çocuklarla eşit şartlarda yarıştı. İzmir Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi’nin ilk sınavında ‘kazanamadığı’ açıklandı, boş kontenjanlar için yapılan ikinci sınavda okulun internet sitesinde adı ‘Kazandı’ diye ilan edildi. Aile bütün gece kutlama yaptı. Ancak aynı gece adı kazananlar listesinden çıktı, yerine başka bir isimkondu. Okul yönetimi listeden adının çıkarılmasını “Kızınız yeteneksiz, hatalı liste yayınlanmış, zaten bu okulda okuyamaz” açıklamasıyla savundu.

‘OTİZMLİ OLDUĞU İÇİN İSTEMEDİLER’

Beril’in annesi, aynı zamanda Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği 2. Başkanı, Otizm Platformu Dönem Koordinatörü Temsilcisi olan YeşimZorlu, okula “Kaynaştırma öğrencisi olduğu için özel düzenleme yapılmasını” istemek için gittiğinde okulmüdürünün “Burası kaynaştırma okulu değil” dediğini iddia etti. Zorlu, “Kapılar zaten bu çocukların yüzüne kapanıyor. Üstelik onları istemeyenler arasında eğitimciler olması çok üzücü” dedi. Beril’in yaşadıklarını annesi şöyle anlattı:

‘DÜZENLEME YAPMADILAR’

“Güzel Sanatlar Lisesi’nin ilk sınavına kaynaştırma öğrencisi olmasına rağmen düzenleme yapılmadan girdi. 23 puanla başarısız olduğu duyuruldu. Aynı okulda sınava giren diğer 2 otizmli çocuk da aynı düşük puanı aldı. 9 boş kontenjan için 2-6 Eylül tarihlerinde sınav yapıldı. Sonuçlar 6 Eylül Cuma günü saat 17.44’te açıklandı. Beril kazananlar listesindeydi fakat ertesi gün kızımın adı listede yoktu. Üstelik 40.33 puan aldığı ve başarısız olduğu yazıyordu.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü