Büyüklük kuruntusu hastalığı: Megalomani!

Megalomani, büyüklük hezeyanı olarak bilinen bu durum kişinin kendisinde olmayan ve gerçekle uyuşmayan üstün özellikleri kendisine yakıştırmasıdır.
Büyüklük kuruntusu hastalığı: Megalomani!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2019-04-28 04:29:26    

Megalomani kişinin nitelikleri, yetenekleri ve yaşantısıyla ilgili olarak mantıksız inançlara dayanmaktadır. Bu sorun kendini önemseme duygusunun gerçeğe dayandırılarak, abartılı bir şekilde şekil alan, aşırı bir özgüven değildir. Hiç bir şekilde gerçekle ilgisi olmayan farklı neden sonuç ilişkileri kuran kişiler, üstün yetenekler taşıdıklarına inanır, kendinin farklı özelliklerden dolayı diğer kişilerden üstün olduğunu düşünür ve bunu kabullenir. Bunun insan psikolojisinin en karışık durumlarından biri olduğu söylenebilir. Bu kişiler narsistik kişilik yapısında olurlar. Bebeklik döneminde gösterilen davranışlar çevre tarafından özellikle anne ve baba tarafından hoş karşılanabilir. Yetişkinlik döneminde narsistik kişilikle birlikte gelişen megalomaniyle birlikte sorunlar yaşanmasına sebep olur.

 

Megalomani sebepleri nedir?

 

Bu durum üç farklı şekilde ortaya çıkan davranış tipidir. Bunlardan birincisi çoğunlukla huzursuzluk, sinirlilik, gevezelik gibi belirtilerin eşlik ettiği, büyüklük inancı ile davranışlarıyla bir mani olarak ortaya çıkar. İkincisi şizofreni belirtileri verir. Görülen hezeyanlar şizofreni ölçüsünde manik yapıda değildir. Kişiler üstün niteliklere, güce ve zenginliğe sahip olmasını doğalmış gibi görür. Bu megalomanide genelde başkalarının kötülükleriyle karşılaşıldığı zamanda hezeyanlar meydana gelir. Üçüncü megalomani ilerlemiş olan frengi sonucunda beyinde oluşmuş beyin hasarından kaynaklanmaktadır. Frenginin ilk belirtileri çoğunlukla gözden kaçan bir detaydır. Başlangıçta ortaya çıkan belirtilerin hızla kaybolması durumunda, mikroorganizmalar etkisini sürdürmeye devam eder. Enfeksiyonun beyne yayılması yargılama ve dikkati yoğunlaştırma yeteneğinin bozulmasına, depresyona, hezeyanlara ve megalomaniye sebep olur.  

 

Megalomani belirtileri nelerdir?

 

Kişide gerçekle ilgisi olmayan hezeyanlar bulunmaktadır. Örneğin, gelir durumu az olan kişinin dünyanın en zenginlerinden biri gibi davranması, görüştüğü kişilere büyük miktarlarda çekler, senetler yazması gibi durumlar bu hezeyanlardandır. Bu kişilerin gösterdiği tavırlarla çevresinde bulunan dostları, arkadaşları onu terk eder. Her alanda görülebilen megaloman kişiler, genellikle kendi işlerinde başarılı olurlar. Belirtiler gösteren herkes megaloman olarak kabul edilmemelidir. Normal sayılan kişilerde megalomani belirtileri gösterebilir. Kişilerde aşırı derecede kendini beğenme, büyüklük ya da üstünlük hissine kapılma, başkalarının içinde bulunduğu duyguları anlayamama, kendisine yapılan eleştirileri anlamazdan gelerek, hassas davranışlar sergilemek gibi belirtiler gösterebilir. Aynı zamanda kişilerde kibir görülebilir, kurallara uymama izlenebilir. Kendilerinde olan büyüklük hezeyanlarının başkaları tarafından desteklenmesini isterler. Karşısındaki tarafından sevilmeyi beklerler. Dünyadaki her şeyin kendileri için yaratıldığını düşünerek, bencillik sergilerler.

 

Megalomani tedavisi nasıl yapılır?

 

Uygulanacak tedavi megalomaniye sebep olan etkene bağlı olarak yapılacaktır. Şizofreni ve maniyle birlikte yaşanırsa, ilaç kullanımı ve psikoterapi birlikte uygulanmalıdır. Hastalar tam olarak iyileşme göstermese bile, belli oranda iyileşme sağlanabilir. Frengiye bağlı yaşandığında, penisilin tedavisi uygulanabilir. Bu şekilde tam bir düzelme sağlanabilir.

 

Psikolojik.gen

Vehaber Menu