Kurumsal e-postaların şahsi kullanımı, işten atılma nedeni!

Anayasa Mahkemesi çalışanların kurumsal e-postalarını özel yazışmalarda kullanmaları halinde işten atılmalarına onay verdi.
Kurumsal e-postaların şahsi kullanımı, işten atılma nedeni!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Çalışanların kurumsal mail adreslerinde kişisel yazışma yapmaları halinde işveren çalışanını işten çıkarabilecek. Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu’nun haberine göre, mahkeme bu kararı, iki çalışanın kurumsal mailleri delil gösterilerek işten atılmaları sonucu yaptığı bireysel başvuruya karşılık verdi.

Karara göre kurumsal e-postaların mesai saatleri içinde özel amaçlı kullanılması işten çıkarmaya delil sayılabilecek. Mahkeme hesapların işveren tarafından incelenmesini de ‘özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği’ hakkının ihlali olmadığına hükmetti.

Haberin ayrıntıları şöyle:  Ö.K. 1 Mart 2010’da, O.Ö. 11 Nisan 2011’de özel bir şirkette çalışmaya başladı. O.Ö.’nün eşi 14 Mayıs 2012’de şirket yöneticisini ziyaret etti ve Ö.K. ile O.Ö. arasında ilişki olduğunu iddia etti. Kurumsal hesaptan e-posta yazışmalarını ise delil olarak verdi. İşveren bu yazışmalara dayanarak, iki çalışanın iş sözleşmelerini ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hal’ gerekçesiyle 21 Mayıs 2012’de feshetti.

O.Ö., eşiyle boşanma davasının devam ettiğini ve iddiaların iftira olduğunu öne sürdü. İki çalışan işe iade davası açtı ancak reddedildi. Karar, Yargıtay’da onanınca AYM’ye bireysel başvuruda bulunuldu. Çalışanlar dilekçede kişisel yazışmalarına rızaları dışında ulaşıldığını, işten çıkarılmaları ve iade davalarının reddinde de bu yazışmaların delil edildiğini vurguladı, özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği haklarının ihlal edildiğini savundu.
AYM özel hayatı ihlal saymadı

AYM ise bu hakkın ihlal edilmediğine hükmetti. AYM kararında, şirket kaynaklarının, bilgisayarların, kurumsal e-posta hesaplarının kişisel amaçlar için kullanımının yasaklandığı belirtildi. Gerektiğinde yazışmaların takip edilebileceği ve incelenebileceğinde de gerekli uyarı ve bilgilendirmelerin yapıldığı ifade edildi. Kararda, başvurucuların yazışmaların korunması konusunda makul bir beklenti içinde oldukları sonucuna ulaşılamayacağı belirtildi.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran kararı şöyle değerlendirdi: “Eğer çalışan şahsi mailinden ve mesai saati dışında bir yazışma yapsaydı ve bu gerekçeyle iş akdi feshi yapılsaydı, bu kesinlikle özel hayatın ihlali anlamına gelirdi. Sözleşmede de hüküm olduğu için kurumsal hesaptan özel yazışmalar iş akdinin feshinde delil olarak kabul edilebilir. AYM’nin kararı doğru.”