Uşak’ta 320.000 yıllık taş aletler bulundu!

Uşak’ın Banaz ilçesi yakınlarında Orta Paleolitik döneme tarihlenen 320.000 yıllık taş aletler bulundu.
Uşak’ta 320.000 yıllık taş aletler bulundu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Banaz’a 7 kilometre uzaklıkta Ören ve Gedikler köyleri arasında yer alan tarihi Sürmecik Kaplıcası’nın bulunduğu bölgede rastlanan Orta Paleolitik Çağ Yontmataş buluntuları, şimdiye kadar Ege Bölgesi’nde saptanan en zengin Paleolitik Çağ buluntu topluğunu oluşturdu. Yontma taştan yapılan aletler tip ve özellik olarak Mousterian kültürünü işaret ediyor.

Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Polat ve ekibi, Banaz’da yaptıkları ön araştırmada Şanlıurfa’nın Göbeklitepe benzeri dünyanın en büyük açık hava SİT alanının izlerine rastladıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Polat, bölgede ön bulgulara rastladıklarını, araştırmanın detaylı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Uşak Üniversitesi’nin düzenlediği Uluslararası Uşak Arkeoloji Çalıştayı’nda yaptığı araştırmayı sunan Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Polat, Banaz İlçesi Sürmecik Kaplıcası Mevkii’nde, günümüzden 320.000 yıl önce bir yerleşim alanı olduğunu ortaya çıkardıklarını açıkladı.

Yrd. Doç. Dr. Polat, “Banaz’a 7 kilometre uzaklıkta Ören ve Gedikler köyleri arasında yer alan tarihi Sürmecik Kaplıcası’nın bulunduğu bölgede rastlanan Paleolitik Çağ Yontmataş buluntuları, şimdiye kadar Ege Bölgesi’nde saptanan en zengin Paleolitik Çağ buluntu topluğunu oluşturuyor. Yontma taştan yapılan aletlerin tipi ve özellikleri orta Paleolitik dönem Mousterian kültürünü işaret etmektedir. Bu bulgular, Uşak ve yöresinde yüz binlerce yıl boyunca insanların kesintisiz bir şekilde yaşadığını ortaya koymaktadır” dedi.

Bölgede Mousterian kültürün tüm evrelerinin bir arada bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Polat, “Bölgede çok karakteristik ve zengin yontma taş materyal ile sergilendiği bu büyüklükte hiç açık hava SİT kenti şu an kadar bilinmemekteydi. Ekibimizle birlikte bölgede yaptığımız ön araştırmalarda yerleşim alanında tarih öncesi birkaç at dişine rastlayınca araştırmayı derinleştirdik.

Bölgede bulunan at dişlerinin ardından o dönemde yaşamış başka canlılara ait hayvan fosillere de rastlanabileceğine inanıyoruz. Bölgede bir kurtarma çalışması başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü çağlar öncesi bu yerleşim alanının üzerinde mermer arayan şirket, bilmeden oldukça bir tahribat yapmıştır. Burada yapılacak çalışmalar, şu ana kadar yerleşim alanı olarak 7 bin yıllık mazisi olan Uşak’ın tarihini çok daha ötelere götürebilir” dedi.

İHA

Vehaber Menu