18 yaşından küçük çocuğa ilk kez ötanazi yapıldı!

Belçika medyasına göre, sessiz bir şekilde ötanazi uygulanan çocuğun dosyası, Federal Ötenazi Kontrol ve Değerlendirme Komitesi'ne gönderildi.
18 yaşından küçük çocuğa ilk kez ötanazi yapıldı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Dünyada çocuklara ötanazi hakkı tanıyan tek ülke olan Belçika'da, ilk kez reşit olmayan bir kişinin talebi üzerine ötanazi ile ölümüne yardım edildi. Flaman kesiminde yaşayan, ileri derecede hasta olan ve kaç yaşında olduğu belirtilmeyen çocuğun bu hafta içinde ötanazi olduğu açıklandı. 

BBC'nin haberine göre, Belçika'da 2014 ilkbaharından bu yana yürürlükte olan, 18 yaş altındaki vatandaşlara ötanazi hakkı tanıyan yasa, ilk kez uygulanmış oldu. 

Belçika medyasına göre, sessiz bir şekilde ötanazi uygulanan çocuğun dosyası, Federal Ötenazi Kontrol ve Değerlendirme Komitesi'ne gönderildi. Komite Başkanı Prof. Wim Distelmans, çocuğun iyileşme umudu bulunmayan bir hastalığa sahip olduğunu söyledi.

Belçika, çocuklara ötanazi hakkı tanıyan tek ülke. Dünyada Belçika dışında sadece Hollanda'da benzer bir düzenleme var. Ancak Hollanda, Belçika'nın aksine 12 yaşından küçük çocuklara bu hakkı tanımıyor.

Belçika'da ötanazi yasasının genişletilerek çocuklara da ölme hakkı tanınması uluslararası kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.

Federal Ötanazi Kontrol ve Değerlendirme Komitesi Başkanı Distelmans'a göre, çocuklara ötanazi hakkı, sadece çok istisnai ve umutsuz durumlarda geçerli olan bir seçenek.

Belçikalı yetkili, ilk kez yapılan bu uygulama öncesi çok uzun bir araştırma yapıldığını söyledi. "Neyse ki, bu durumda çok az çocuk var" diyen Prof. Distelmans, bu çocukların "onurlu ölüm hakkının inkâr edilemeyeceğini" savundu. 

Yasa, çocuğun defalarca ısrarla ötanazi istemesi ve ebeveynlerinin gerekli yasal izni vermesi halinde uygulanabiliyor.

Vehaber Menu