Nedim Şener'e uluslararası gazetecilik ödülü!

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Ekvador, Mısır, Türkiye ve Vietnam’da gerçekleri açığa çıkardıkları için hapis ve diğer baskılara maruz kalan dört gazeteciye, Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü verdi.
Nedim Şener'e uluslararası gazetecilik ödülü!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Ekvador, Mısır, Türkiye ve Vietnam’da gerçekleri açığa çıkardıkları için hapis ve diğer baskılara maruz kalan dört gazeteciye, Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü verdi.
Ödülün sahipleri Posta gazetesinden Nedim Şener, Ekvador’daki Teleamazonas’tan Jeanette Hinostroza, Mısır’daki Capital Broadcast Center’dan Bassem Youssef ve Vietnam’daki Dieu Cay’dan Nguyen Van Hai.
“Hapis, tehdit, soruşturma…”

CPJ İdari Müdürü Joel Simon, yaptıkları yazılı basın açıklamasında, “Bilginin küresel bir kaynak olduğu zamanımızda, bu dört gazeteci bize haber verebilmek için sansüre ve diğer zulümlere karşı durdular” dedi.
“Cesaretlerinin, kararlılıklarının ve seslerinin kesilmesine karşı direnişlerinin farkındayız. Çalışmaları nedeniyle çeşitli misillemelere maruz kaldılar; bunlar arasında adli yönden rahatsız edilme, fiziksel tehditler ve hapsedilme bulunuyor.”
“Hinostroza tehditler üzerine güvenliğinin sağlanması için bir televizyon programını geçici olarak bırakmak zorunda kaldı.”
“Youssef hicivli haber yayını yüzünden adli soruşturmaya uğradı.”
“Şener ise eleştirel haberciliği yüzünden ‘terörist eylemcilikle’ suçlandı ve 15 yıl hapse mahkûm olabilir.”
“Vietnam’ın en tanınmış blog yazarlarından Nguyen Van Hai, tüm haber organlarının devlet kontrolünde olduğu ülkesinde bağımsız bir alternatif yarattı. Şu anda devlete karşı ‘propaganda yapmak’ üzerine muğlak bir kanundan dolayı çarptırıldığı 12 yıllık hapis cezasını çekiyor.”
Steiger’e yaşam boyu başarı ödülü

CPJ, ProPublica kurucu genel yayın yönetmeni Paul Steiger’e de basın özgürlüğü adına yaşam boyu başarı için Burton Benjamin Anma Ödülü’nü verecek. 2005-2011 arasında altı yıl CPJ Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olan Steiger, 1991-2007 arasında da The Wall Street Journal sorumlu yazı işleri müdürüydü.
CPJ Yönetim Kurulu Başkanı Sandra Mims Rowe, “Paul Steiger’ın pek çok başarısı, özgür ve araştırmacı bir basına duyulan ihtiyaca değişmez bağlılığını gösteriyor. The Wall Street Journal’ı en büyük sınavlardan geçirdi ki bunlara 11 Eylül’ü izleyen haftalarda muhabir Daniel Pearl’ün kaçırılması ve öldürülmesi de dâhil; gazeteyi en büyük başarılarına da ulaştırdı” dedi.
“Pek çok insanın emekli olacağı bir çağda mükemmel gazeteciliğin ve araştırmacı muhabirlikle topluma hizmetin bir diğer örneği olan ProPublica’yı kurdu. Basın özgürlüğü amacına adanmış 45 yıllık kariyerini takdir ediyoruz.”
Ödül töreni CPJ’in New York şehrinde 26 Kasım’da yapılacak.
Janet Hinostroza: Televizyon programcısı. Ekvador polisi, yargısız infazlar, insan ticareti ve silah trafiği konusunda araştırmalar yaptı. Hükümetin ifade özgürlüğüne karşı baskılarının hedefi oldu. Aldığı telefon tehditleri nedeniyle, sabahları sunduğu haber programından ayrılmak zorunda bırakıldı.
Bassem Youssef: Aslında kalp cerrahı olan Youssef, Mısır Devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından evinden internet yayını yapmaya başladı. Hükümet politikalarıyla ilgili eleştirel yayınına ONTV ve Capital Broadcast Center televizyonlarında devam etti. Al-Shorouk gazetesinde de köşe yazmaya başladı. 2012’de Mursi yönetiminde, “cumhurbaşkanını ve İslam’ı aşağılamak”, “yalan haber yapmak” suçlamalarıyla hakkında soruşturma açıldı. Mart ayında kısa süreliğine tutuklandı.
Nguyen Van Hai: Vietnam’ın tanınan blogger’larından. Blog’unda hükümetin yolsuzluklarını ve Çin’deki protestoları yazıyordu. “Devlete karşı propaganda” suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı, şu anda hapiste.
Nedim Şener: OdaTV davasında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılanıyor, 375 gün tutuklu kaldıktan sonra 12 Mart 2012’de tahliye edildi. Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları kitabı nedeniyle de hakkında 28 yıl hapis istemiyle davalar açıldı.

Bianet
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü