Demokratikleşme paketine partiler ne dedi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin ardından siyasi partilerden ilk yorumlar gelmeye başladı.
Demokratikleşme paketine partiler ne dedi?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Hürriyet’ten Zeynep Gürcanlı ve Aysel Alp’in haberine göre; CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokrasi paketiyle ilgili yarın basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.

CHP’Lİ AKSÜNGER

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketini twitter’da 140 karakterde şöyle özetledi:, 'Paketten; Alevilere üniversite ismi, Kürtlere 3 tane harf, Süryanilere 270 dönüm toprak, Romanlara enstitü çıktı'

CHP’Lİ TEKİN:'TEK MADDEYİ BEĞENDİM'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketiyle ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’den geldi. Tekin, 'Dağ fare doğurdu' dedi. Paketi, 'gönül alma paketi' olarak nitelendiren Tekin, 'Ancak yine de, ne yazık ki, kimsenin gönlünü alabilmiş de değildir. Pakette ahım şahım, hepimizi şaşırtabilecek bir madde yok. Eğer gerçekten bir demokratikleşme paketi isteniyorsa, CHP’nin 21 maddelik demokratikleşme paketine bakılmalıdır. Gelin, demokrasi istiyorsanız CHP’nin hazırladığı 21 kanun teklifinin tamamını çıkaralım' diye konuştu.

'BARAJ KALKIYOR, DENİZ GELİYOR'

Pakette yer alan, seçim barajının düşürülmesi konusunda ise Tekin, dar bölge sistemini eleştirerek, 'Barajı kaldırıyorlar, denizi getiriyorlar. Ufak siyasi partilerin tamamını siyasetten men etmektir' dedi.

'TEK BEĞENDİĞİM MADDE...'

Gürsel Tekin, pakette 'tek beğendiği maddenin' ise, ayrımcılık ve ötekileştirme ile mücadele maddesi olduğuun söyledi. Tekin, şöyle konuştu;

'Sayın Başbakan her halde farketmemiş hazırlarken ama bir madde bizzat Sayın Başbakan için hazırlanmış. Ötekileştirme ile ilgili madde. Türkiye’de ötekileştirmeyi en çok sayın Başbakan yapıyor. Demokratikleşme paketini açıklayacağı toplantıya bile ’bizi sevmeyenler’ diye başlıyor. Demokratik bir ülkede bir Başbakan ’bizi sevmeyenler' cümlesi kullanmaz. Ötekileştirme ile ilgili kurul oluşturulacakmış. O Sayın Başbakan’ın çok dikkat etmesi gerekiyor. O kurulun raporuyla Başbakan bir ila 3 yıl ceza yiyebilir.'

MHP’Lİ TÜRKEŞ: KAMUFLAJ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, pakete ilişkin değerlendirmelerinin devam ettiğini ancak ilk izleniminin ’kamuflaj’ olduğunu söyledi.

Türkeş, AKP’nin terör örgütüyle birlikte Türkiye’yi çözme girişimi bulunduğunu ileri sürerek; yeni paketle bunun bir kısmının hayata geçirilmeye çalışıldığını; bunu kamufle etmek için de başka bazı adımların pakete konulduğunu söyledi.

Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim ile Roman Dil ve Eğitim Enstitüsü kurulması girişiminin çok ilginç olduğunu belirten Türkeş, 'Bu eğitimin sadece özel okullarla sınırlandırılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia edip, bunun devlet okullarında da olması gerektiğine dair bir itiraz olabilir. Bu durumda Anayasa Mahkemesi bunu ’anayasanın eşitlik’ ilkesine aykırı, deyip devlet okullarında da olmasına hükmedebilir. Bu durumda hükümet ’biz yapmadık, Anayasa Mahkemesi yaptı’ diyerek işin içinden sıyrılabilir' değerlendirmesinde bulundu. Türkeş, pakete ilişkin detaylı bir değerlendirme çalışması yaptıklarını, bugün de konuyu Başkanlık Divanı’nda enine boyuna ele alacaklarını söyledi.

BDP OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

BDP yöneticileri, Başbakan Erdoğan’ın demokratikleşme paketini, Ankara’da bulunan milletvekilleriyle birlikte genel merkezde dinlediler. BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, saat 11.00’de genel merkezde grup başkanvekilleri ve milletvekilleri bir araya geldi. Saat 12.00’de de yeni yasama yılını ve paketi değerlendirmek üzere toplantıya geçildi. Parti yetkilileri, ’demokratikleşme paketi’ için bir araya gelinmediğini; yarın başlayacak yeni yasama dönemini değerlendirme ve görev dağılımı yapma amacıyla vekillere çağrı yapıldığını belirttiler. Toplantının saat 12.00’de başladığını ve burada demokratikleşme paketinin de değerlendirilerek, daha sonra kamuoyuna bir açıklama yapılacağını açıkladılar.
Vehaber Menu