Almanya, 4 tecavüz zanlısının serbest bırakılmasını konuşuyor!

Almanya, 14 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz eden ve görüntüleri kayda alan 5 kişiye verilen, 'cezasızlık' olarak nitelenen kararı konuşuyor. Yargıcın verdiği karar, ülkede büyük tepkiye yol açtı.
Almanya, 4 tecavüz zanlısının serbest bırakılmasını konuşuyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Almanya günlerdir, Hamburg kentinde 5 tecavüz zanlısına verilen 'cezasızlık' kararını konuşuyor.

14 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz eden dört kişinin, cezalarının ertelenilerek salıverilmesi, reşit olan bir zanlının ise 4 sene hapiz cezası alması, ülkede büyük tepkiye yol açtı. Sosyal medya üzerinden başlatılan bir kampanya ile, kararı hedef alan binlerce imza toplanırken, mahkemenin ceza kararını revizyona taşıyacağı belirtildi.

Hamburg'da 5 kişi, bu senenin Şubat ayında bir doğum günü partisi esnasında 14 yaşında baygın bir çocuğa tecavüz edip, sonra sokağa atmışlardı. Tecavüz, cep telefonuyla filme çekildi. Mahkeme karşısına çıkarılan ve reşit olmayan dört sanık, Perşembe günü tecilli cezaya çarptırılırken 21 yaşındaki tutuklu 4 sene hapis cezasına mahkum edildi. Öte yandan Hamburg Savcılığı, kararı temyize çıkarma kararı aldı. Temyiz başvurusunun Cuma günü yapıldığını açıklayan Başsavcı Nana Frombach, verilen kararın işlenen suça göre çok düşük bulunduğunun ve revizyonun tamamen hukuksal bir adım olduğunun altını çizdi. 

Verilen kararlardan sadece 21 yaşındaki Bosko P.´nin 4 senelik hapis cezası ile tecavüzü kayda alan 15 yaşındaki zanlının bir senelik tecilli cezası, savcılığın talep ettiği hükümlere uyuyor. Savcılık 16 yaşındaki sanık için gençlik kapalı hapishanesinde 2 sene 6 ay ceza süresi, 14 ve 17 yaşındaki diğer sanıklar için ise bir çeşit ertelemeli ceza talep etmişti. Tecil kararı ile önce mahkemenin yazılı kararında adli hatalar aranacak. Bu aşamadan sonra karar kısmen ya da tamamen tadil edilebilecek ya da Hamburg Federal Yargıtayı'na gönderilecek. Bir başka hukuki ihtimal de davanın başka bir mahkemede tekrar görülmesi.

Ağustos ayında başlayan duruşmaların en başından beri, hem mahkeme salonunda hem de adliye önünde karmaşalar yaşandı. Yakınları sanıklara büyük destek gösterirken, sanıklardan bazıları yakınlarına yüksek sesle selamlar gönderip salonda huzursuzluğa sebep olmuşlardı. İşledikleri suçun dava esnasında ortaya çıkan detayları ise bu tip bir dayanışmanın ve kutlama havasının kaynağını anlamayı zorlaştırıyordu. 14 yaşındaki mağdurun, 15 yaşındaki kız arkadaşı tarafından diğer sanıkların beklediği bir partiye getirildiği, ardından suç ortaklarının baygın olduğu bir anda çocuğa topluca tecavüz ettiği, sonra da canavarca bir dizi istismarda bulunduğu, neredeyse bilinçsiz durumdaki kız çocuğunu bir çarşafın üstüne yatırıp dışarıya sürükleyerek sabaha karşı sokakta bıraktıkları belirtilmişti.

Hakimin ifadesine göre mağdur, "çöpmüş gibi bir kenara atıldı.“ Kurban, kendisinin zayıf yardım çağrılarını duyan birileri tarafından hastaneye yetiştirildi. El konulan videoda, tecavüz sahnelerinden bazılarının görüldüğü bildiriliyor.

SANIK YAKINLARI KARARI SEVİNÇLE KARŞILADI

İlk makamın verdiği hafif cezalar sanık yakınları tarafından sevinçle kutlandı. Gençlik mahkemesi kararın dört gencin de itiraf etikleri, pişmanlık gösterdikleri ve olumlu bir sosyal ortamda yaşadıkları göz önüne alınarak verildiğini belirti. Sanıklar cezalarını Hamburg dışında bulunan gençlik enstitülerinde çekecekler. Mayıs'tan beri davaya şahsen katılmayan mağdurun, Berlin´deki bir gençlik kurumuna yerleştirildiği öğrenildi.

Vehaber Menu