Sigara nasıl kanser yapıyor?

Los Alamos Ulusal Laboratuvarında yapılan bir araştırmada sigaranın hücrelerde yarattığı mutasyonlar incelendi.
Sigara nasıl kanser yapıyor?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

 

Newscientist'in haberine göre türünün ilk örneği olan bu çalışmada sigara içmeyen bin kişiden ve sigara içen 2 bin 500 kişiden alınan tümör dokularından DNA’ları inceleyen araştırmacılar, farklı vücut dokularında gerçekleşen mutasyonların kaçının sigara kaynaklı olduğuna baktı.

Araştırmanın sonuçlarına göre günde bir paket sigara içen bir kişinin her bir akciğer hücresinde yılda yaklaşık 150 mutasyonun gerçekleştiği görüldü. Bu mutasyon sayısı tüm gırtlak hücreleri için yılda 97, yutak hücreleri için yılda 39, karaciğer hücreleri için yılda 6, idrar kesesi hücreleri için yılda 18 ve ağız içi hücreleri için yılda 23. Yani akciğerler için her 49 sigarada bir mutasyon gerçekleşiyor.

Aslında hücrelerde gerçekleşen her mutasyon kansere dönüşecek diye bir şey yok. Öte yandan DNA’da gerçekleşen her mutasyonun bir genetik hasar silsilesini tetikleyip kanserli hücre üretmeye başlama riski de var. Ancak kansere dönüşen hangi mutasyonun sigara tüketiminden kaynaklandığı ya da hangi mutasyon türlerinin kötücül (malignant) olmaya eğilimli olduğu noktası henüz net değil.

Los Alamos’ta bu çalışmayı yürüten ekip şimdi de sigara tüketiminden kaynaklanan mutasyonların kansere dönüşme olasılığını belirlemeye çalışıyor.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü