Bonobolar da yaşlanınca yakını göremiyormuş

Arkadaşlarını tımarlayan bonoboların yaşları arttıkça daha uzakta durdukları belirlendi.
Bonobolar da yaşlanınca yakını göremiyormuş
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

SoL'un Science Mag'den aktardığı habere göre, Japonya'da bir araştırma ekibi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ormanda yaşayan 11 ila 45 yaşları arasındaki 14 bonoboda yaşlılığın izlerini araştırdı. Bonobo ve şempanzeler normalde 50 yaşın üzerinde pek yaşamadıkları için, 45 yaşında bir bonobo yaşlı sayılıyor.

Ekip önce kulak uzunluğunu incelemiş. Ancak insanda yaşla gözüken kulak büyümesi olgusu bonobolarda görülmemiş.

Aynı ekip ayrıca görme kabiliyetinin yaşla değişimini incelemiş. Bonoboların gündelik sosyal faaliyetlerinin başında gelen birbirini tımarlama sahneleri seyredilip, tımarı yapanın arkadaşına ne kadar yakın durduğu sistematik olarak ölçülmüş.

Sonuçlara göre, yaşlı bir bonobonun arkadaşını tımar ederken aldığı mesafe, bir gencin arkadaşını tımar ederken aldığı mesafeden daha uzak.

Araştırmacılar, insanda 35 yaştan sonra odaklanma için gerekli mesafe nasıl artıyorsa, bonobolarda da aynı şekilde arttığını söylüyorlar.

Dolayısıyla yakını görememe modern insan toplumlarının görme yoğun gündelik faaliyetlerinin bir sonucu olmayabilir. Bir başka açıklama ise tımar işleminin de bonoboların gözlerini fena halde yorduğu.

Şempanzelerin kuzeni olan ve şempanzelerle aynı derecede yakın akrabamız olan bonobolar yalnızca Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşıyorlar.