Göle: Başörtülüler feministlerin kadını toplumda görünür kılma çabasını gerçekleştiriyor

Nilüfer Göle, 'Avrupalı müslüman kadınlar' için 'adeta feministlerin kadını toplumda görünür kılma çabasını başörtüsüyle gerçekleştiriyorlar' dedi.
Göle: Başörtülüler feministlerin kadını toplumda görünür kılma çabasını gerçekleştiriyor
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İslam ve kadın" konularında "çalışma" yapan Nilüfer Göle, "Gündelik Yaşamda Avrupalı Müslümanlar" adlı kitabının Almanca baskısının tanıtımı amacıyla DW'ye konuştu.

"Orta sınıf müslümanların ne düşündüğünü tespit etmek" istediğini öne süren Göle, bu amaçla "saha çalışması" yaptığını belirterek, "İslam Avrupa'ya ait olmaya başlıyor" şeklinde konuştu.


İslam'a dair tartışmaların Fransa'da "helal gıda", İsviçre'de "minareler", Almanya'da ise "başörtüsü" olduğunu savunan Göle, "Avrupalı Müslüman kadınlar hem başörtüsü taşıyor, hem de eğitimiyle, iş hayatındaki girişimleriyle kamusal alanda etkin bir görünüm sergiliyor" diyerek, "Avrupalı Müslüman kadınlar"ın, "adeta feministlerin kadını toplumda görünür kılma çabasını başörtüsüyle gerçekleştirdiklerini" iddia etti.

Avrupa'daki Müslümanlar için "seküler bir atmosferde dinlerini yaşamaya çalışıyorlar" diyen Göle, "İslam, Avrupa'da kültürel anlamda kendini gerçekleştirirken Müslüman kadınlar merkezi bir rol üstleniyorlar" şeklinde konuştu.

Avrupa'daki dinin "ataerkin baskının kurbanı algısını aştığını" öne süren Göle, "kimlikleriyle özgüven içinde görünür olmayı tercih ediyorlar" dedi. Nilüfer Göle, "Avrupalı Müslüman kadınlar"ın "erkeklerle eşitlikçi bir zeminde" olduklarını söyledi.

Nilüfer Göle, daha önce de kadınların yüzlerini tamamen kapatmak zorunda oldukları burkayı Taraf'a yaptığı açıklamada savunarak, "burka azınlığın gücü, modernitenin aydınlık dünyasından kopuş. Gölgeyi, karanlığı hatırlatıyor bana. Ne güzel! Her şey aydınlık mı olacak kardeşim. Tam mahrem" demişti. Burkanın Afganistan'ın da aralarında olduğu kimi yerlerde kadınlara zorla giydirildiği biliniyor.

Vehaber Menu