Vicdani Ret Derneği: Kimse zorla asker yapılamaz

Vicdani Ret Derneği'nden yapılan açıklamada 'Vicdani Ret Derneği olarak bir kez daha belirtiyoruz ki vicdani ret bir insan hakkıdır ve Türkiye Devleti bu hakkı tanımayarak imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeleri ihlal etmektedir.' denildi.
Vicdani Ret Derneği: Kimse zorla asker yapılamaz
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2022-02-02 05:34:25    

Vicdani Ret Derneği'nden yapılan açıklamada zorunlu askerliği reddettiği için Milli Savunma Bakanlığı tarafından gönderilen tebligatlar ile vicdani retçilerin taciz edildiği ve suç işlendiği belirtildi.

O açıklama şöyle;

Yakın bir zamanda derneğimize gelmeye başayan başvurularda, söz konusu bu uygulama ile birlikte birçok kişinin, yoklama kaçağı ya da bakaya olduğu gerekçesiyle işten atılma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Zorunlu askerlik hizmetini yapmayan ya da yapmayı reddeden yaklaşık 400 bin kişiyi daha hedef alan bu uygulamanın, özellikle içinde bulunduğumuz OHAL koşullarının bir yansıması da olarak, bir insan hakkı ihlali olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından gönderilen bu tebligatlar bir yandan askerlik yapmamış kişiler üzerinde yaptırım oluştururken; bir yandan da içinde bulunduğumız OHAL uygulamalarının nasıl bir sürece evrileceği konusunda da ipucu niteliğinde. İktidar 15 Temmuz sonrası darbe grişimini bahane ederek başlattığı OHAL ve savaş konullarını sürdürmeye ve daha da ilerletmeye niyetli bir şekilde, yaşamlarımıza yönelik saldırısını var gücüyle devam ettirmektedir.

Vicdani Ret Derneği olarak bir kez daha belirtiyoruz ki vicdani ret bir insan hakkıdır ve Türkiye Devleti bu hakkı tanımayarak imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeleri ihlal etmektedir. Vicdani ret hakkını tanımayan ve vicdani retçileri yok sayan iktidar, şimdilerde Milli Savunma Bakanlığı imzalı tebligatlar ile zorunlu askerlik hizmetini yapmamış kişileri baskı altına alıp sindirmeye niyetlenmiştir.

Zorunlu askerlik hizmetini reddettiği için hiç kimse çalışma hakkından yoksun bırakılamaz ve baskı altına alınamaz. Yukarıda bahsettiğimiz tebligat ile karşı karşıya kalıp işten atılan ya da atılma tehdidi altında bulunan herkesin en yakın zamanda derneğimize başvuru yapmasını bekliyor; VR-DER olarak, bu uygulama sebebiyle mağduriyet yaşayanların hukuki danışmanlığını yürüteceğimizi buradan duyuruyoruz.

Hiç kimse zorla asker yapılamaz!
Vicdani ret insan hakkıdır!

Vicdani Ret Derneği

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü