Fidel Castro hayatını kaybetti

Küba Televizyonu, Küba devriminin efsanevi isimlerden biri olan Fidel Castro'nun yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Fidel Castro hayatını kaybetti
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Küba devriminin lideri Fidel Castro, yaşamını yitirdi.

Fidel, Küba Komünist Partisi'nin (PCC) 7. Kongresi'nin kapanışında bir konuşma yapmış; "Belki bu salondaki son konuşmam olacak. Kongrenin belirlediği tüm adaylara oyumu verdim, davetiniz ve beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Başta yoldaş Raul Castro olmak üzere hepinizi olağanüstü çabalarınız için kutlarım. Yola koyulacağız, geliştirmemiz gerekenleri düzeltip geliştireceğiz olanca bağlılığımızla ve gücümüzü birleştirerek" demiş, mücadele çağrısını yinelemişti.

Fidel'in yaşamını yitirdiğini, Küba Devlet Başkanı Raul Castro duyurdu.

Raul'un açıklamasını aktaran Cubadebate; "Bugün, 25 Kasım 22.29'da, Küba Devrimi'nin başkomutanı Fidel Castro Ruz yaşamını yitirdi. Yoldaş Fidel, kendi iradesi uyarınca yakılacak. 26 Eylül Cumartesi erken saatlerde, cenaze organizasyon komitesi halkımızı ayrıntılar hakkında bilgilendirecek. Zafere kadar, daima!" ifadelerine yer verdi.

Castro, Küba'da iktidarda bulunan diktatör Fulgencio Batista'ya karşı gerilla mücadelesini 1953'te başlatmıştı. Batista'nın 1958'te ülkeden kaçmasının ardından Castro, 1959'da başbakan olmuştu.

Küba'yı yeniden halkına veren lider olarak tanınan Castro, 1976 - 2008 yılları arasında devlet başkanı olarak Küba'yı yönetmişti.

ABD, Castro'yu iktidardan indirmek için Küba'yı deniz ablukasına alarak Domuzlar Körfezi Çıkarması'nı başlattı. Bu olay Amerika ve Sovyet Rusya arasında neredeyse bir savaşa sebep oluyordu. ABD, Fidel Castro'ya yönelik 600'ün üzerinde suikast girişimi yaptı, ancak hepsinde başarısız oldu.

Castro, 2008'de devlet başkanlığını kardeşi Raul Castro'ya devretmişti.

Küba Devlet Televizyonu, Castro'nun ölümünden önceki son görüntüsünü yayınladı.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü