Fas kanalından aile içi şiddet gören kadınlar için ‘makyaj tüyoları’

Fas’ın devlet televizyonunda yayınlanan bir programda aile içi şiddet gören kadınlar için ‘makyaj tüyoları’ verilmesi ülkedeki kadınları ayağa kaldırdı.
Fas kanalından aile içi şiddet gören kadınlar için ‘makyaj tüyoları’
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Fas’ta yarısı devlete ait olan 2M isimli televizyon kanalının gündüz kuşağında yayınlanan ‘Sabahiyat’ programında aile içi şiddet gören kadınlar için ‘makyaj tüyoları’ verildi.

Programda 10 dakika boyunca stüdyodaki modelin yüzündeki ‘morlukları’ fondötenle ve kapatıcı kullanarak neredeyse ‘yok eden’ makyaj sanatçısı Lilia Mouline, şiddet gören kadınlara gün içinde morlukların belirgin hale gelmesini engellemek için ‘pudra kullanmayı ihmal etmemelerini’ de sıkı şekilde tembih etti.

Mouline programın bir noktasında da aile içi şiddet mağduru kadınlara “Bu güzellik tüyolarının günlük yaşantınızı sürdürmenizde size yardımcı olmasını umuyoruz” sözleriyle seslendi.

‘BU YAYIN ŞİDDETİ NORMALLEŞTİRİYOR’

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım’dan sadece iki gün önce yayınlanan programın internette paylaşılmasının ardından sosyal medya eleştiri dolu tepki mesajlarıyla doldu taştı. Faslı bir kadın da change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Kampanyanın Arapça, İngilizce ve Fransızca olarak üç dilde yayınlanan açıklama metninde şu ifadelere yer verildi: “Faslı bir kadın ve feminist bir aktivist olarak, tüm Faslılar adına kadına karşı şiddeti normalleştiren bu yayını ihbar ediyorum. Sabahiyat isimli bu program ve 2M kanalına karşı kesin yaptırımlar uygulanmasını talep ediyoruz.” 2M: EDİTÖRYAL ÇİZGİMİZE AYKIRI Gelen tepkilerin ardından 2M, programın videosunu internet hesaplarından kaldırdı ve biz özür mesajı yayınladı. Mesajda, yayının uygunsuz olduğu ve kanalın editöryal çizgisine kesin olarak ters düştüğü savunuldu.

MOULINE: MAKYAJ, KADINLAR ADALET BEKLERKEN SOSYAL HAYATLARINI SÜRDÜRMESİNE İZİN VERİYOR

Makyajı yapan Mouline ise amaçlarının aile içi şiddeti meşrulaştırmak olmadığını kaydederek kendini ‘gerçekçi tavsiyeler verdiğini’ söyleyerek savundu. Kadınların şiddetin izlerini taşıdığı süreçte ‘sosyal hayatlarını bir kenara bırakmasını engellemeye çalıştığını’ iddia eden Mouline, Yabiladi isimli internet sitesine yaptığı açıklamada, “Makyaj, bu kadınların adalet beklerken normal hayatlarını sürdürmesine izin veriyor” dedi. Fas, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunda 144 ülke arasında 137. sırada yer alıyor.

 

Vehaber Menu