Rusya'dan Erdoğan'ın 'Esad'ı devirmek için Suriye'ye girdik' açıklamasına yanıt: İmkansız

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Enformasyon Politikası Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Türk ordusunun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmesinin ‘imkansız’ olduğunu söyledi.
Rusya'dan Erdoğan'ın 'Esad'ı devirmek için Suriye'ye girdik' açıklamasına yanıt: İmkansız
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Aleksey Puşkov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Fırat Kalkanı harekatının amacının "Devlet terörü estiren zalim Esed'in hükümdarlığına son vermek” olduğu yönündeki açıklamasını kişisel Twitter hesabından değerlendirdi. Sputnik’in haberine göre; Puşkov, “Erdoğan, Türk ordusunun Esad’ı devirmek amacıyla Suriye’ye girdiğini açıkladı. Ama bu hedef mümkün gibi görünmüyor” dedi.

​Rus siyasetçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının, ‘siyasi söyleme’ benzediğini ifade etti.

“ANKARA İLE MOSKOVA’NIN İLİŞKİLERİNİ ZORLAŞTIRABİLİR”

Erdoğan’ın sözlerini manşetine taşıyan Rusya’daki önemli günlük gazetelerden Kommersant ise, “Erdoğan’ın açıklaması ciddi bir bölgesel kriz başlatabilir ve Ankara ile Moskova’nın ilişkilerini zorlaştırabilir” yorumunu yaptı.

Turkrus.com’un haberine göre; gazeteye konuşan Rus analistlerden Vladimir Sotnikov, bir tek açıklamaya bakarak Türkiye’nin politikasında radikal değişiklik olduğu sonucuna varmakta acele edilmemesini önerdi. Erdoğan’ın Esad’a karşı söyleminin her zaman çok sert olduğunu vurgulayan Sotnikov, “Burada sözün ardından eylem gelecek mi ona bakmak lazım. Şu ana kadar Fırat Kalkanı operasyonunda Türk ve Rus askerleri arasında bir çatışma yaşanmış değil” dedi.

K. Pravda’nın haberine göre, Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi 1. Başkan Yardımcısı Dmitri Novikov, Erdoğan’ın sözlerinin durumu sadece daha da güçleştireceği yorumunu yaptı. Novikov, Rusya’nın resmi pozisyonunun değişmediğini, Esad’ı Suriye’nin seçilmiş yasal başkanı olarak kabul ettiğini vurguladı.