Çin'den ABD'ye: Bizi kışkırtmayın, düşmanlarınıza askeri destek veririz

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, 'Tek Çin' politikasında değişim olabileceğine dair açıklama yaptı.
 Çin'den ABD'ye: Bizi kışkırtmayın, düşmanlarınıza askeri destek veririz
2016-12-12 18:42:57   Güncelleme: 2016-12-12 18:42:57    

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Tayvan'ın Çin'in parçası olduğunu kabul eden 'Tek Çin' politikasından vazgeçilebileceğini söylemişti.

Çin Komünist Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Global Times'ta konuyla ilgili yayımlanan bir yazıda, Trump'a sert yanıt verildi.

'Eğer Trump Tek Çin politikasını bırakırsa, Tayvan'ın bağımsızlığına açık destek verirse ve anlamsızca Tayvan'a silah satarsa, Çin'in uluslararası ilişkilerde ABD ile ortak olması ve ABD'nin düşmanlarını baskılaması için sebep kalmaz' denilen yazıda, böylesi bir durumda 'Pekin ABD'nin düşmanlarına destek verebilir, bu askeri destek bile olabilir' denildi.

Global Times, Trump'ın Tek Çin politikasını ekonomik çıkarlar için kullanabileceğini düşünmesinin 'saflık' olduğunu belirtti.

Trump açıklamasında 'neden Tek Çin politikasına uymamız gerekiyor bilmiyorum, tabii ki Çin ile ticaret gibi başka konularda anlaşma yapmıyorsak' demişti. 

'ABD HALKI ANAYASASINI SATAR MIYDI?'

Çin yayını, 'Tek Çin politikası satılık değil. Trump her şeyin bir fiyatı olduğunu ve fiyat iyiyse alınıp satılabileceğini düşünüyor. Eğer ABD anayasasına bir fiyat konabilseydi, ABD halkı ülkelerinin anayasasını satıp Suudi Arabistan'ın siyasi sistemini uygulamaya konar mıydı?' sorusunu sordu.

Global Times'a konuşan Çin Dış İlişkiler Üniversitesi profesörü Li Haidon, Trump'ın diplomatik olarak henüz yetişkin olmadığını, ve Çin-ABD ilişkilerinin öneminin ve karmaşıklığının ona anlatılması gerektiğini söyledi. Li Haidong, bunun için baskı uygulanması gerektiğini öne sürdü.

Yazıda 'Tek Çin' politikasının Tayvan'ın refahını artırdığı ve bölgede gerginliği azalttığı da söylendi.