RSF: Türkiye hapiste en fazla gazeteci bulunan ülke

Dünya genelinde ise 348 gazetecinin hapiste olduğu belirtilirken bu rakamın geçen yıla oranla yüzde 6’lık bir artışa işaret ettiği ve bunun örgütün şimdiye kadar kaydettiği en yüksek rakam olduğu belirtildi.
RSF: Türkiye hapiste en fazla gazeteci bulunan ülke
2016-12-14 06:24:58   Güncelleme: 2016-12-14 06:24:58    

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) raporunda, dünya çapında hapisteki gazeteci sayısının Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle arttığı bildirildi. Raporda, Türkiye’de 100’den fazla gazetecinin hapiste bulunduğu, raporun yayımlandığı tarihe kadar aralarından en az 41’inin doğrudan mesleğiyle ilgili olarak tutuklandığının belirlendiği belirtilerek, Türkiye’nin en fazla gazetecinin hapiste bulunduğu ülke konumunda olduğu kaydedildi. Gazetemiz yazar ve yöneticilerinin 31 Ekim’de gözaltına alındığının hatırlatıldığı raporda 'OHAL’i fırsat bilen hükümetin bunu çok sesliliğe son vermek için kullandığı, hükümete eleştiri yöneltmenin, Fethullah Gülen’e ya da Kürt hareketine her türlü sempatinin bir gazetecinin, herhangi bir suça karışıp karışmadığına dair kanıta gerek olmadan hapse atılması için yeterli bir neden olduğu 'ifadeleri kullanıldı.

En büyük artış

Dünya genelinde ise 348 gazetecinin hapiste olduğu belirtilirken bu rakamın geçen yıla oranla yüzde 6’lık bir artışa işaret ettiği ve bunun örgütün şimdiye kadar kaydettiği en yüksek rakam olduğu belirtildi. Rapora göre Türkiye’de gözaltına alınan gazetecilerin sayısı darbe girişimin ardından yüzde 22 arttı. Örgütün Berlin’de yaptığı açıklamada, 'Türkiye’de darbe girişimi sonrası oluşan baskı ortamının dünya genelindeki verilere yansıdığı ve toplam sayıyı yükselttiği' kaydedildi.

İran’la aynı konumda

Sınır Tanımayan Gazeteciler Yönetim Kurulu sözcüsü Britta Hilpert, 'Türkiye’de gazetecilere yönelik cadı avı tüm bilinen boyutları aşmıştır' ifadesini kullanarak, 'Halen AB üye adayı olan Türkiye’nin, Çin, Suriye ve İran gibi basın özgürlüğünün düşmanı olarak adı çıkmış rejimlerle aynı konumda bulunması, Türk makamlarının basın özgürlüğüne karşı aşırı tutumunu ortaya koymaktadır' diye konuştu.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü