Esad: Vahhabiliği yaymanın en kolay yolu ‘ılımlı İslam'ı kullanmak

Beşar Esad, Rusya’nın küresel rolünü güçlendirmenin ülkesi için güvenliğin artması anlamına geleceğini söyledi.
Esad: Vahhabiliği yaymanın en kolay yolu ‘ılımlı İslam'ı kullanmak
2016-12-14 19:15:49   Güncelleme: 2016-12-14 19:47:00    

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rus RT televizyonuna konuştu. Esad,  'Biz her zaman Rusya’nın daha güçlü olması gerektiğine inanıyoruz. Sadece Suriye için konuşmuyorum, dünyadaki tüm küçük ülkeler için konuşuyorum. Nerede Rusya daha güçlüyse, Çin yükseliyorsa, kendimizi daha güvenli hissediyoruz' dedi.

Suriye gibi küçük ülkelerin uluslararası bir denge kurulması durumunda daha güvende hissettiğini belirten Esad, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından hakim olan Amerikan hegemonyasının 'istediği her yerde taleplerini yerine girmeye çalıştığını ve politikalarını dikte etmek istediğini' ifade etti.

Esad, ordunun Halep’i özgürleştirmesinin ardından IŞİD saldırısı altındaki Palmira’da kontrolü geri alacağını söyledi.

'Bu saldırıda, IŞİD’in daha önce sahip olduklarından farklı ve güçlü bir insan, ateş gücüyle geldiler ve onlarca kilometre ordu cephesine denk gelebilecek genişlikte bir alanda saldırdılar' diyen Esad, terör örgütünün bunu ancak yabancı devletlerin desteğiyle yapabileceğine dikkat çekti. Suriye lideri, 'Devletler, tek bir devlet değil' diye ekledi

Palmira’ya saldıran IŞİD militanlarının farklı silah ve mühimmatlara sahip olduğunu kaydeden Esad, 'Yani bu ancak çölde Rakka, Musul ve Deyr ez-Zor’da onlara saldırması gereken Amerikan ortaklığına denk geldiyse olabilir. Ya IŞİD’in neler yapabileceğine gözlerini tamamen kapattılar ya da —benim inandığım şu ki- onları Palmira’ya doğru ittiler' ifadelerini kullandı.

'ÖNCELİĞİMİZ HALEP'

Suriye’nin Rusya’nın desteğiyle cihatçıları bir kez Palmira’dan püskürttüğünü hatırlatan Esad, 'Yine aynısını yapacağız ancak şu anda önceliğin Halep olduğunu kabul etmemiz gerekir' dedi.

Vahhabiliği yaymanın en kolay yolunun 'ılımlı İslam' temelini kullanmak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, 'Bu ideoloji çok tehlikeli; hiçbir coğrafi ya da politik sınır tanımıyor ve internet de teröristlere düşüncelerini hızlı ve ucuz bir şekilde yaymanın araçlarını sunuyor' dedi.

Cihatçıların dünyadaki herhangi bir ailenin içine 'sızabileceğini' ifade eden Esad, 'Avrupa’da, sizin ya da benim ülkemizde olmanız fark etmez; onlar her yerdeler' ifadelerini kullandı.

 

Vehaber Menu