Esad'ın başdanışmanı: Türk yetkililerle görüşmeye hazırız

Buseyna Şaban, Türk yetkililerle görüşmeye hazır olduklarını belirtti.
Esad'ın başdanışmanı: Türk yetkililerle görüşmeye hazırız
2016-12-22 15:03:51   Güncelleme: 2016-12-22 15:03:51    

El Meyadin televizyonuna demeç veren Suriye Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Buseyna Şaban, Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakanları tarafından Moskova’da yayımlanan ortak bildiri ile 'Suriye’de ilk defa ABD’nin yer almadığı bir sürecin başladığını' belirterek bunun Suriye halkının, ordusunun ve müttefiklerinin fedakarlıklarının bir sonucu olduğunu söyledi.

YDH tarafından yapılan habere göre, 'Moskova’daki üçlü toplantının ve Astana’adaki müzakerelerin ardından Suriye, bir siyasi çözüm yoluna mı girecek?' şeklindeki soruyu cevaplayan Buseyna Şaban, şunları söyledi:

'Moskova’daki toplantıda sahaya ilişkin ihtilaflar olmakla birlikte BM Özel Temsilcisi Steffan De Mistura’nın bu toplantıdan birkaç saat sonra müzakere davetinde bulunması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibiyle koordinasyon açıklaması, şunu gösteriyor: Bu toplantıdan sonra girişim başlatan taraflar eğer herhangi bir adım atmazlarsa fırsatı kaçıracaklarını hissettiler.'

'YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK'

Moskova toplantısı sonrasında yeni bir dönem başlayacağını vurgulayan Buseyna Şaban, Halep zaferinin de terörizmi destekleyen çevreleri rahatsız ettiğini ve kaygılandırdığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 2328 sayılı kararına değinen Buseyna Şaban, 'Bu kararda Halep’e gözlemci gönderilmesinden söz edilmiyor. Orada BM uzmanları bulunuyor ve insani yardımlar dağıtıyor. Fakat bu karar süreci düzenliyor, Suriye hükümetinin onayı dışında hiçbir şey söz konusu değildir' dedi.

Suriye hükümetinin, Şam’ın koyduğu siyasi çözümden yana olan önemli taraflarla müzakereye hazır olduğunu belirten Şaban, 'Şam, dünyadaki tüm devletlerle dost olmak istiyor. Siyonist rejimden başka hiç kimseye düşmanlığı yok. Çünkü bu rejim Suriye topraklarını işgal etmiştir' dedi.

'TÜRK YETKİLİLERLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ'

Türkiye’nin Moskova toplantısına katılarak sergilediği politika değişikliğine değinen Buseyna Şaban, Şam’la Ankara, Washington veya Riyad arasında doğrudan bir temas hattının bulunmadığını söyledi ve 'Türkiye’nin Suriye konusundaki tutum değişikliği Ankara’nın yanlış Suriye politikasıyla çıkmaza sürüklenen Türkiye’nin durumundan kaynaklanan bir sonuçtur' dedi.

Türk yetkililerle görüşmeye hazır olduklarını belirten Buseyna Şaban, 'Bu, onların tutumuna ve pratikteki davranışlarına bağlıdır; çünkü Suriye’nin onuru birinci sırada yer almaktadır. Biz Suriye’nin onurunu, halkını birliğini ve şehitlerinin kanının değerini koruyacak her şeyi destekliyoruz' diye konuştu.

Buseyna Şaban, diğer bölge ülkeleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamalarda ise Mısır’ın Arap ülkelerin safına güçlü bir şekilde dönmesinden memnuniyet duyduklarını Lübnan konusunda ise kendileri açısından önemli olanın Lübnan’la ilişkilerin sürmesi olduğunu söyledi.

Vehaber Menu