Ertuğrul Kürkçü yakılan askerleri sordu

Ertuğrul Kürkçü, el Bab’da İslam Devleti’nin (IŞİD) öldürdüğünü iddia ettiği iki askerle ilgili yayınlanan videoyla ilgili bilgi verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ertuğrul Kürkçü yakılan askerleri sordu
2016-12-26 17:11:22   Güncelleme: 2016-12-26 17:11:22    

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Suriye’nin el Bab kentinde öldürülen askerlerlerle ilgili soru önergesi verdi.

Kürkçü'nün kurucusu olduğu Bianet'te yer alan habere göre Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 24 Ağustos’ta başlatılan Fırat Kalkanı adlı Suriye operasyonu sonucunda, yaygın medyada Türki Silahlı Kuvvetleri’nce (TSK) teyit edilip edilmediği anlaşılamayan kayıp sayıları yayınlandığına dikkat çekti.

Kürkçü, 'Zaman zaman Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları da ‘şehit’ kapsamında sayılıyor, sonuçta kamuoyu ve Meclis, Suriye’de sürdürülen operasyonun insani ve maddi maliyeti konusunda doğrulanmış bilgiler yerine rivayetlerle yetinmek zorunda bırakılıyor' dedi.

Video görüntülerini ve fotoğrafları sordu

Ertuğrul Kürkçü, el Bab’da İslam Devleti’nin (IŞİD) öldürdüğünü iddia ettiği iki askerle ilgili yayınlanan videoyla ilgili bilgi verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

'TSK’nin el Bab saldırısı sonrasında iki askerin IŞİD tarafından öldürülmesinin görüntüleri olduğu iddia edilen video kayıtları sosyal medyada dolaşıma sokuldu, uluslararası medya tarafından servis edildi.

'IŞİD’in Konstantiniyye dergisinde de video kayıtlarında görülen askerle yapıldığı iddia edilen bir söyleşi yayınlanmıştı.'

'Ayrıca yine sosyal medyada Türkçe ve İngilizce olmak üzere yayınlanan hasarlı/vurulan/haber alınamayan zırhlı araç çizelgesi başlığını taşıyan bir tabloda el Bab’taki çatışmalarda 10 adet Leopard 2A4 Tank, 1 adet M60 Tank, 2 Adet ZMA (zırhlı muharebe aracı), 1 adet GZMT (geliştirilmiş zırhlı personel taşıyıcı) ve 1 adet TTZA Kobra’nın (taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracı) saf dışı edildiğini iddia eden bir liste yayınlandı.'

Savunma Bakanı Işık, görüntüler konusunda, 'Şu ana kadar üç askerimizin DEAŞ'ın [IŞİD] elinde olduğuna yönelik bilgimiz var. Üç askerimizin DEAŞ'ın elinde olduğunu değerlendiriyoruz ancak öteki tüm yorumlar teyit edilmiş bilgi değildir' açıklamasını yapmıştı. 23 Aralık’taki bu açıklamanın ardından konuyla ilgili başka açıklama yapılmadı.

Görüntüler incelendi mi, kimlikleri teyit edildi mi?

Kürkçü, Bakan Işık’tan şu soruları yanıtlamasını talep etti:

* Fırat Kalkanı operasyonunda kaç TSK mensubu hayatını kaybetti? Bu personel hangi rütbede? Aynı şekilde yaralı TSK mensuplarının sayı ve rütbeleri nedir?

* IŞİD’in öldürdüğünü iddia ettiği erlerin durumları/kimlikleri bakanlığınızca teyit edildi mi? Görüntüler incelenerek gerçek olup olmadıkları araştırıldı mı?

* Bu vahim iddialar konusunda bakanlığınız kamuoyunu bilgilendirecek mi? Bilgilendirecekse ne zaman, bilgilendirmeyecekse neden?

* IŞİD’in elinde bulunduğunu açıkladığınız üç asker arasında öldürülmelerinin videosu yayınlandığı iddia edilen askerler var mı? Bu üç askerin kimlik bilgilerini açıklayacak mısınız? Açıklamayacaksanız neden?

* Esir askerlerin kurtarılması amacıyla bakanlığınız veya hükümetiniz veya TSK tarafından IŞİD ya da aracılarla bir görüşme/pazarlık yapıldı mı? Yapılmışsa bu pazarlığın içeriği nedir? Nasıl sonuçlanmıştır? Yapılmamışsa neden?

* Bazı basın yayın organları ve yazarlar, görüntülerde yer aldığı iddia edilen TSK mensubu erleri 'vatan hainliği'yle suçladı. Yabancı bir ülkede bir örgütün elinde esirken infaz edildiği iddia edilen askerleri 'vatan haini' olarak niteleyen yazar, siyasetçi ve yayın organları hakkında hukuki bir inceleme başlatıldı mı?

Harekata ne kadar kaynak ayrıldı, ne kadarı kullanıldı?

Kürkçü ayrıca harekata ayrılan lojistik, askeri ve maddi kaynakla ilgili de sorular yöneltti:

* Fırat Kalkanı Operasyonu’na toplam ne kadar ve hangi nitelikte askeri personel tahsis edildi? Harekata katılan ve katılması öngörülen askeri araç ve teçhizat ile TSK emrine verilmesi düşünülen iş makinaları ve diğer araçların sayısı ve toplam değeri ne kadardır?

* Yukarıda değinilen hasarlı/vurulan/haber alınamayan zırhlı araç çizelgesi doğru mu? Bu çizelge dışında çatışmalarda hasar alarak veya IŞİD eline geçerek TSK envanteri dışına düşen kaç araç, ne kadar silah ve mühimmat var?

* Fırat Kalkanı Operasyonu’na Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden ne kadar pay ayrıldı? Bu payın ne kadarı kullanıldı? Daha ne kadarının kullanılması öngörülüyor?

* Fırat Kalkanı Operasyonu ne zaman bitirilecek? Harekatın tamamlanması bir takvime bağlı değilse bitirilmesine hangi ölçütlerle karar verilecek? Harekatın bitirilmesinin ardından operasyonda yer alan TSK mensubu personel ile askeri araç ve teçhizat tekrar tamamen sınır içine mi dönecek?

* Sınır ötesinde konuşlandırılan askeri birliklerin iaşe ve ibatesiyle, personelin savaşa hazır halde tutulmalarına Savunma Bakanlığı bütçesinden ayrılan pay ne kadardır ve yıllar içinde nasıl bir değişim gösterdi?

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü