Fransa'da işyerinde düşük yapan kasiyere: Yarın işe gelecek misin?

Fransa'da bir kadın çalışırken düşük yaptı.
Fransa'da işyerinde düşük yapan kasiyere: Yarın işe gelecek misin?
2016-12-28 09:25:38   Güncelleme: 2016-12-28 09:25:38    

Fransa’nın Tourcoing şehrinde Auchan City adlı süpermarket zincirinde çalışan 23 yaşındaki kasiyer Fadıla, hamile olduğunu öğrendikten sonra patronlarına yaptığı bütün uyarılara rağmen uygun olmayan koşullarda çalıştırılmaya devam edince bebeğini kaybetti. Patronları Fadıla’nın düşük yaptığı günün ertesinde işe gelip gelmeyeceğini sormaktan çekinmezken, düşük sonrasında işe gelemediği bir haftanın maaşını da kesmişler.

Fransa’nın kuzeydoğusunda Brüksel sınırındaki Tourcoing şehrinde Auchan City adlı süpermarket zincirinde çalışan 23 yaşındaki kasiyer Fadıla, hamile olduğunu öğrendikten sonra patronlarına yaptığı bütün uyarılara rağmen uygun olmayan koşullarda çalıştırılmaya devam edince bebeğini kaybetti.

Patronları Fadıla’nın düşük yaptığı günün ertesinde işe gelip gelmeyeceğini sormaktan çekinmezken, işe gelemediği bir haftalık maaşını da kestiler.

Fransız sendikası CGT olayı twitter hesabından duyururken, sendikanın Tourcoing şubesi de bir açıklama yaptı. Olay Fransız anaakım medyasında yer bulurken, iş yeri Auchan City’ye sendika  avukatı tarafından dava açıldı.

Fadıla’nın olaydan sonra patronuna yazdığı mektuba göre olaylar şu şekilde gelişti:

3 Kasım’da geçirdiği rahatsızlıklar sırasında hamile olduğunu öğrenir. Şef kasiyerini bilgilendiren Fadıla, 7 Kasım’da tekrar iş başı yaptığında iş programının özellikle yoğunlaştığını fark eder. Çalışma saatlerinin değiştirilmesini ister ama isteği reddedilir. Yoğun bir tempoda işine devam eden Fadıla 14 Kasım’da tekrar kötüleşen sağlık durumu nedeniyle bir haftalığına sağlık raporuyla işine ara verir.

21 Kasım’da tekrar işbaşı yapan Fadıla, sağlık durumunun bu sefer göz önüne alınacağını düşünmesine rağmen yine yoğun bir iş temposuyla karşı karşıyadır. Fadıla işe başladıktan bir saat sonra ağır sancılar çekmeye başlar ve sorumlu müdürüne haber verir ama sorumlusu meşgul olduğunu söyler. Bir kaç saat daha kasada kalan kasiyer, sonrasında tuvalete gider. Kasaya geri döndüğünde sancıları geçmemiştir ve marketin danışmasında yerini alabilecek kimse yoktur.

Ağrı kesici istemek için aradığı iş arkadaşlarından biri Fadıla’ya güvenliği aramasını söyler. Güvenliktekiler, ağrı kesicisi olan kişinin o an yerinde olmadığını söylerler. Yoğun sancı çeken Fadıla bir yandan iş yapmaya devam ederken, bir yandan da bilincini yitirmek üzeredir. Bu sırada bir iş arkadaşı ağrı kesici almak üzere yerinden ayrılır, ama o dönmeye kalmadan, Fadıla yerinden kalktığında oturduğu sandalyenin ve pantolonunun kanlar içinde kaldığını görür.

Müşterilere başka kasalara gitmelerini söyleyen Fadıla’ya Samuel adlı başka bir çalışan kasayı kapatma saati olmadığını söyler. Durumunu ona bildirmesine rağmen kendisine yerinde oturması söylenilince ağlamaya başlar...

Sağlık ekipleri aranır, hemen gelirler ve Fadıla’ya tuvalete gidip gidemediğini sorarlar, ama engellendiğini söyleyince hemen tuvalete gitmesi gerektiği söylenir. Kanaması durmayan Fadıla tuvaletten çıktığında bir sağlık görevlisi tuvalete girer ve tuvalete düşen fetüsü bulur... Bebeğini kaybetmiştir.

PATRON: ‘YARIN İŞE GELECEK MİSİN?’

Geceyi hastanede geçiren Fadıla diğer gün öğleye kadar hastaneden çıkamaz. İşyerini arayan Fadıla, şefi Wendy’ye ulaşmaya çalışır, bir süre sonra şefi ‘belge getirmesi gerektiğini’ söyler. Aynı gün işyerine belgesini ulaştıran Fadıla’dan bir önceki gün işten erken çıktığı belirtilir ve bir sonraki gün işe gelip gelmeyeceği sorulur.

Fadıla’ya bu empati ve şefkatten yoksun yaklaşım şekli çok dokunmuştur. Dahası Kasım ayındaki maaş bordrosunda yaşadığı dramdan önce aldığı bir haftalık izin için ücreti kesilmiş ve ‘sebepsiz yere  işe gelmediği’ belirtilmiş.

CGT TOURCOING ŞUBESİNDEN AÇIKLAMA

Olay hakkında açıklama yapan CGT’nin Tourcoing şubesi ‘Fadıla’nın bütün uyarılarına rağmen durumunun hesaba katılmadığı ve çalıştığı kasada düşük yaparak mağdur olduğu’ belirtiyor. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'İnsanlık nerede?  Ücretlilerin ne hale gelmesini istiyorlar? Gün be gün patronların emekçilere vurduğu darbeleri, özellikle de en kırılgan olanlarına, kadınlara vurdukları darbeleri ürkmüş bir şekilde saptamış durumdayız....Birisinin Fadıla sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldıktan sonra kanlanmış olan sandalyesini temizlemesi gerekiyordu... Tabi ki ‘müdür’ değil, ama böyle bir olay nasıl ‘görmezden gelinebilir’? '

Geçtiğimiz aylarda yine Paris’te 33 yaşındaki kasiyer Ayele, 4.5 aylık bebeğini kaybettikten sonra iş dönüşünde patronu tarafından yavaş olduğu gerekçesiyle işten çıkartılmıştı.