ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Küba'nın kanser aşısına onay verdi

Onay 26 Ekim 2016'da kamuoyuna duyuruldu.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Küba'nın kanser aşısına onay verdi
2016-12-28 12:22:52   Güncelleme: 2022-03-30 06:18:21    

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Küba’da geliştirilen kanser aşısının (CIMAvax-EGF®) ABD’de klinik deneylerde kullanılmasına onay verdi.

FDA onayı, Buffalo’daki Roswell Park Kanser Enstitüsü yetkilileriyle birlikte New York Valisi Andrew Coumo tarafından 26 Ekim 2016’da kamuoyuna duyuruldu. Önümüzdeki günlerde başlatılacak klinik çalışmaya 60 – 90 hastanın katılması planlanıyor.

CIMAvax-EGF NEDİR?

CIMAvax-EGF aşısı Küba’da geliştirilmiş bir akciğer kanseri tedavi ajanıdır. Aşı vücudun bağışıklık sistemini akciğer kanseriyle savaşmak üzere donatarak tedavi sağlamaktadır.

CIMAvax-EGF, etkisini kanser hücrelerinin büyümek için gereksinim duyduğu bir tür proteini (epidermal büyüme faktörü - EGF) bloke ederek gösterir.  Hücreleri doğrudan öldürmeyip, EGF’ün hücre üzerindeki reseptörüne tutunmasını önleyerek hücreleri 'aç bırakır'.  Böylece kanser hücreleri büyüyemez, çoğalamaz ve sonunda ölür.

Aşı hastanın bağışıklık yanıtını maniple ederek EGF’ü bloke eder. Etken madde bağışıklık yanıtını daha fazla uyaran bir 'taşıyıcı proteine' bağlanır ve bağışıklık sistemini EGF proteinini etkisizleştirmek için EGF proteinine karşı antikorlar oluşturmak üzere tetikler. Böylece kanda dolaşan EGF tükenir ve kanser hücrelerinin büyümesi ve yaşaması için önemli kaynak kurur.

CIMAvax halihazırda dünyada klinik deneylerde 4 binden fazla hastanın tedavisinde kullanılmış ve sonuçlar çok az yan etkiyle, uzamış tümör stabilizasyonu göstermiştir. Hastaların hayatta kalma süreleri ve yaşam kalitesinde iyileşme saptanmıştır. Aşı Küba’nın Gıda ve İlaç İdaresi olan CECMED tarafından onaylanarak rutin kullanıma girmiştir. Ayrıca Bosna – Hersek, Kolombiya, Paraguay ve Peru’da aşının kanser tedavisinde kullanılması onaylanmıştır.

 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü