Aslı Erdoğan: İnsan öldürmeyi haklı çıkaran hiçbir davayı savunmuyorum

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Özgür Gündem davasının ilk duruşmasına tutuklu sanıklardan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan getirilirken Zana Kaya ve İnan Kızılkaya getirilmedi.
Aslı Erdoğan: İnsan öldürmeyi haklı çıkaran hiçbir davayı savunmuyorum
2016-12-29 14:23:25   Güncelleme: 2016-12-29 14:23:25    

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Özgür Gündem davası başladı.

Davada yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay, Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ile Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya tutuklu olarak yargılanıyor.

Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu, Kemal Sancılı ve Bilge Aykut ise davada tutuksuz yargılanıyor.

Duruşmada sanıklardan Alpay, Erdoğan ve Keskin ile müdafii avukatlar katıldı.

Silivri Cezaevi'nde kalan Kızılkaya ile Kaya ise 'görevli araç ve personel olmadığı gerekçesiyle' duruşmaya getirilmedi.

Duruşmayı Fransa, İsviçre, İsveç, İngiltere ve Almanya Konsolosluklarından temsilciler, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş ve Selina Doğan ile Fransa ve Almanya'dan yayıncılar da takip ediyor.
Üç avukat sınırlaması

Çok sayıda avukatın müdafiilik yapmak istediği duruşmada hakimin 'üç avukat' sınırlaması nedeniyle tartışma çıktı. Avukat Ercan Kanar bu uygulamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı.
Erdoğan'dan: Hukuk varmış gibi savunma yapacağım

Duruşmada ilk olarak Erdoğan'ın savunması alındı.

Erdoğan 'Hukuk varmış gibi savunma yapacağım' diyerek savunmasına başladı.

'Savaş karşıtı, anti militarist ve vicdani retçiyim' dediği savunmasında bir edebiyatçı olarak danışma kuruluna dahil olduğunu, danışma kurulunun hukuki bir sorumluluğu olmadığını vurguladı.

Bütünüyle yasal bir gazetenin hiçbir yetkisi bulunmayan yayın kurulunda yer aldığı için tutuklandığını söyleyen Erdoğan, '18 yıl önce Radikal Gazetesi'nde başladığım yazılarımın hiç birine dava açılmadı' dedi.

Kadınları, çocukları ve hak ihlallerini yazdığını ifade eden Erdoğan 'Meşru müdafaa için bile şiddete karşıyım' dediği savunmasında 'İnsan öldürmeyi haklı çıkaran hiçbir davayı savunmuyorum' diye devam etti.

Yazılan iddianame ile temel hukuk ilkelerinin çiğnendiğini söyleyen Erdoğan, 'En acısı 26 yıl sekiz kitap, yüzlerce yazı yazmış bir yazarın cımbızla seçilen yazılarından suçlanması. Ben bir yazarım benim var oluş amacım anlatmak. Örgüt üyeliği suçlaması için gösterilen tek delil, gazetenin künyesinde yazan ismim' dedi.

Erdoğan hakkındaki suçlamalara ilişkin iddiaları reddetti.

Duruşma savunmalarla devam ediyor.

Bianet