Dolar 3,94'ü geçti

Kur tekrar yükselişe geçerek 3,9401 seviyesini görerek yeni zirvesine ulaştı.
Dolar 3,94'ü geçti
2017-01-11 18:19:29   Güncelleme: 2017-01-11 18:19:29    

Merkez Bankası'nın dün açıkladığı önlemler sonrası dolar bir ara 3,75'in altını görse de yukarı yönlü trendi frenlemeye yetmedi. Merkez Bankası 'Piyasaları yakından izliyoruz, gerekirse önlem alırız' mesajı verdi.

Piyasalar, 24 Ocak'ta yılın ilk faiz toplantısını yapacak Merkez Bankası'nın nasıl bir karar alacağını merak ediyor. Yükselişi süren kura karşı Merkez'in faiz artırmakta zorlanabileceği endişesi dolarda yukarı yönlü hareketi tetikliyor.

Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihi yaklaşırken, bir not indirimi gelebileceği yönündeki endişeler ile siyasi ve hem jeopolitik gelişmeler hem de iç güvenlik riskleri kurdaki yönü etkiliyor.

Sabah saatlerinde 3.8925 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL, ilerleyen saatlerde 3.85 seviyesinin altına gevşedi. Kur tekrar yükselişe geçerek 3,9401 seviyesini görerek yeni zirvesine ulaştı.

Son dönemde siyasi endişeler ve TCMB'nin TL'deki değer kaybının önüne geçmek için gerekli adımları atamayabileceği endişesi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'deki değer kaybı bu sabah hacimsiz piyasada lokal döviz talebi ile hızlanırken, oldukça kısa bir süre içinde TL dolar ve euro karşısında tarihi düşük seviyeleri test etti.

TCMB'nin dün attığı adımlar yeterli bulunmazken, faiz artırımı yapılması gerektiği yönünde beklentilerin arttığı piyasada TCMB'nin dünkü açıklamasında da belirttiği 'ilave adımlar' izlenecek.

TL'nin bu sabah dolar karşısındaki değer kaybı bir ara yüzde 2.5'i aşarken, 3.8950'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi test eden dolar/TL sonrasında tekrar gevşedi. Kur saat 13.13 itibari ile 3.8460 seviyesinden işlem gördü.

Euro/TL de 4.1083'e kadar yükselirken, TL'nin euro karşısındaki değer kaybı da yüzde 2'yi aştı. Kur, saat 13.13 itibari ile 4.04 seviyesinden işlem gördü.

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yılbaşında bu yana ise yüzde 9.4'e ulaştı.

Dolar 4 lira olur mu?

Hürriyet'te yer alan habere göre, Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı şöyle konuştu: 

'Kurda 3.80’e yaklaşılması ile dün Merkez Bankası devreye girmeye başladı. Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi ve finansal sisteme 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlandı. Ayrıca bankaların borç alabilme limitleri 22 milyar Türk lirasına düşürüldü. Kurda kalıcı düşüş görebilmemiz için döviz likiditesine ek olarak TL’nin reel getirisinin de güçlendirilmesi gerekiyor. Son açıklanan enflasyon rakamları sonrası reel faizlerin negatife dönmesi TL’deki negatif ayrışmayı kuvvetlendirmişti. Borç alma limitlerinin düşürülmesi kredi büyümesinin olumsuz etkileyebilir.'

 

Ekonomik aktivitenin zayıfladığı bu ortamda Merkez Bankası’nın işi oldukça zor göründüğünü belirten Nalbantlı, 'TL’deki değer kaybını durdurmak için faiz artışı gerekiyor, faizi artırsa bu sefer ekonomide daha da yavaşlayacak. Merkez Bankası’nın faiz artışı için kurda 4.00 bölgesinin beklemesinin doğru olacağını düşünüyorum.FED’in faiz artışlarının olacağı bu yıl, TL üzerindeki baskının devam edebileceğini düşünüyorum. Kurda kalıcı düşüşler için 3.70’in altında fiyatlamalar görmeliyiz. 3.82-3.85 seviyesinin üzerinde kalırsak 4 TL görülebilir' dedi.

Trump'ın konuşması önemli

Ekinci Economics Consulting kurucusu Şevin Ekinci, 'Dolar/TL kurunun bu sabah saatlerinde 3.89 seviyesini görmesi önemli. Benim gözlemlediğim bu tepe noktalarının bir ay içinde tekrar test edildiği. Bu bağlamda, para politikası tarafında kalıcı, aynı zamanda saygı gören bir aksiyona geçilmezse Dolar/TL kurunun bir ay içinde 3.89 seviyesi üzerinde sabitleneceği görüşündeyim. TCMB’nin 24 Ocak tarihinde bu tarz bir karar alamayacağı yönünde çekincelerim var. Bu yüzden Dolar/TL kurunda Mart ayında beklediğim 4.15 öngörümü değiştirmiyorum. Sabahgörülen dolardaki değer kazancı tüm gelişmekte olan para birimlerine karşı oldu. Sadece Türkiye’ye özel değildi' dedi.

Bugün Türkiye saatiyle saat 19.00’da ABD Başkanı Trump’ın konuşmasının önemli olduğunu belirten Ekinci, 'Her ne kadar Dolar/TL kurunun gün içerisinde 3.83 seviyesinin altına inmesi mümkün olsa da akşam saatlerinde yine alımlar olur. TCMB gerekli faiz artırımı kararını alana kadar Dolardaki tansiyonun dinmesini beklemiyorum. Eğer alırsa Dolar/TL kuru 3.80 seviyesinin altına iner ancak 100 baz puan artırımın altında herhangi bir faiz artırımı doların kalıcı olarak 3.75 seviyesinin altına inmesini sağlayamaz. Herhangi bir faiz artırımı da tabanda kuru bir tek 3.65 seviyesine indirebilir ki açıkçası cesaretli bir faiz artırımı kararı alınacağını zannetmiyorum' dedi.

Merkez'den müdahale gelebilir

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, 'Geçtiğimiz hafta Türk Lirası başka bir boyutta işlem görmye başladı derken anlatmak istediğimiz bu haftanın özetiydi. İçeride siyasi gelişmelere kötü ekonomik veriler eklenince, gelinen noktada her gün yeni rekorlar gözlüyoruz. Piyasalar Türk Lirası'nın yeniden itibar kazanmasının tek yolu olarak güçlü bir faiz artırımını savunuyor. Ancak içinde bulunduğumuz koşullarda kötümser bekleyişler ayyuka çıkmış iken Merkez'in politika faizinde artırıma gitmesi ne kadar faydalı olur? Zamanlama çok önemli ve bu tarz bir karar için geç kalınmış olabilir belki de piyasaların kendi dinamikleri içerinde doygunluk noktasını belirlemesi daha doğru olacak' dedi.

Toktay şöyle devam etti: 'Bugün öğleden sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ben de buradayım tarzında bir müdahalesi dünküne benzer bir geri çekilmeye sebep olabilir. Bunun ötesinde güçlü bir faiz artırımı bekliyor musunuz derseniz? Her an her şey olabilir ve piyasa koşulları içerisindeki hareketler otoritelere istedikleri mesajı vermekte özgürdür. Şu ana kadar Dolar/TL paritesinde günün zirvesi 3,9045 iken Euro/TL 4,11 ile yeni rekor kırdı. Bu seviyeleri yukarı yönde kırılması durumunda TCMB'den yeni bir hamle beklliyoruz'

JP Morgan'dan faiz yorumu

TCMB'nin piyasalarda istikrarı sağlamak için dün açıkladığı tedbirleri değerlendiren JP Morgan, bu terbirlerin hiç birinin anlamı bir piyasa etkisinin olmasının muhtemel görünmediğini bildirdi.

TCMB'nin yapacağı 50 baz puan gibi küçük bir faiz artırımının kurda değer kaybı trendini durdurmak için çok küçük ve çok geç olacağını savunan JP Morgan, 'Güven krizinin daha da arttığını değerlendirdiğimizde, kurda istikrarın sağlanması için 150-200 baz puan artırım gerektiğine inanıyoruz' dedi.

''İlave adımlar atılabilir' mesajı

Merkez Bankası dün piyasaya 1,5 milyar dolar ek kaynak sağlamış yaptığı açıklamada da 'Piyasalardaki gelişmeler yakindan izlenmekte olup, gerekli görülmesi halinde, ülkemizde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak üzere ilave adımlar atılabilecek' denilmişti.

Vehaber Menu