Başbakan Yardımcısı: 74 bin kişi IŞİD'e katılmak istenirken yakalandı

Veysi Kaynak, 'DAEŞ'e katılmak için gelen 74 bin kişi Türkiye'de yakalandı ve sınır dışı edildi' dedi.
Başbakan Yardımcısı: 74 bin kişi IŞİD'e katılmak istenirken yakalandı
2017-01-18 12:26:30   Güncelleme: 2017-01-18 12:26:30    

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, CNN Türk'ün canlı yayınında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Kaynak, IŞİD'e katılamk için gelen 74 bin kişinin Türkiye'de yakalandığını ve sınır dışı edildiğini söyledi.

Kaynak'ın açıklamasından satır başları şöyle:

    Reina saldırısının neticesinde saldırgan evvelsi gün akşam yakalandı. Bu belki de dünyada da bu çapta terör eylemlerine karşı, İstanbul gibi bir metropolde 15-16 gün gibi kısa sürede bir teröristin canlı yakalanması çok önemli bir hadise idi. Ayrıca maalesef katledilen Rusya Ankara Büyükelçisi'nin canlı yakalanamamasının düşünüldüğünde ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. DEAŞ'ın Gaziantep'teki liderlerinin nasıl kendilerini katlettiklerini hatırlarsak canlı yakalanması çok önemli bir hadiseydi. Reina saldırganının Türk polisinin önemli noktalarda aldığı önlemler nedeniyle kaçamadığını düşünüyorum.
    Türkiye'de böyle başka teröristler var mıdır? Tabii bunu güvenlik teşkilatımız, İçişleri Bakanlığımız hem de Milli İstihbarat Teşkilatımız bilecektir ama bunun böyle olabileceğini hem Milli Güvenlik Kurulu'nda hem de Bakanlar Kurulu'nda hep gözden geçiriyoruz. Zaten ele geçirilenler, yakalananlar önemli, maalesef büyük acılara neden olan eylemlerden sonra haber oluyorlar. Türkiye'de uyuyan hücrelerin sayısını bilmiyorum ancak bir kişinin eylemi 39 kişiyi katletmiştir. Sınırlarımızdan ve güneyimizde oluşan kantonlardan sızmalar oldu.
    2015 yılının Temmuz ayında başlayan sınır güvenliği için hükümetimizin aldığı kararla sınırlara güvenliği sağlayan duvarlar çekildi. Milli Savunma Bakanlığı ve TOKİ'nin sağladığı duvarların 3'te 2'si bitti. Duvarlar önemli çünkü en az 3 metre yüksekliğinde duvarlar var. Duvarın altından tünel kazarak sızma girişimleri oldu ama bunlar engellendi. Azez'den Cerablus'a kadar 90 kilometre uzunluğunda El Bab'a kadar 20 kilometre derinliğinde bir alan Özgür Suriye Ordusu kontrolüne geçirildi. Bu bölgeden terör sızması artık mümkün değil.
    İncirlik üssü konusundaki tartışmayı haklı buluyorum. İncirlik tabii ki sorgulanmalı. Ancak İncirlik'i hemen kapatacağız diyemeyiz. Bu müttefikimiz bu tutumundan dolayı hem ittifakımızı, hem de İncirlik'i sorgulatmamalıdır aslında. Biz birçok ülkeye İncirlik'i kullandık, ancak bu ülkelerin silahları tanklarımızı vurdu, roketleri askerlerimizi şehit etti. Bunları Dışişleri Bakanlığı değerlendiriyordur. Bir hadiseye dayanarak tüm ilişkileri kesmek ya da tamir etmek mümkün olmaz.

 

Vehaber Menu