Darbe girişiminde havalimanında bulunan askerlerin yargılanmasına başlandı

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgale gittikleri gerekçesiyle toplam 62 askerin yargılanmasına başlandı.
Darbe girişiminde havalimanında bulunan askerlerin yargılanmasına başlandı
2017-01-23 12:33:18   Güncelleme: 2017-01-23 12:33:18    

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgale gittikleri gerekçesi ile rütbeli olan 28 askerin tutuklu, 34 erin ise tutuksuz yargılandığı 62 sanıklı davaya Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda başladı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu yargılanan 28 rütbeli asker ile tutuksuz yargılanan 34 erden 15'i katıldı. Askerler için 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Mahkeme Başkanı Ali Öztürk duruşmaya gelmeyen ve tutuksuz yargılanan bazı erlerin El Bab operasyonuna katıldıkları için yurtdışında bulunduklarını, bu nedenle onlara tebligat yapılamadığını belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 15 Temmuz darbe girişimi gecesi askerlerin devlet büyüklerinin kullanma ihtimaline karşı Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgale gittikleri belirtiliyor.

Rütbeli 28 askerin tutuklu, 34 erin tutuksuz yargılandığı iddianamede sanıkların tümü için 4 ayrı suçtan ceza isteniyor. Tüm sanıklar, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçlarındansa 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Vehaber Menu