Erdoğan: Yıllarca şu Afrika Allah aşkına sömürülmedi mi?

Erdoğan, Tanzanya'da konuşma yaptı.
 Erdoğan: Yıllarca şu Afrika Allah aşkına sömürülmedi mi?
2017-01-23 16:32:52   Güncelleme: 2017-01-23 16:32:52    

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya ziyaretinde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Bugün sayın Cumhurbaşkanı ile oldukça verimli ikili ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdik. Aldığımız kararlar Türkiye ile Tanzanya arasındaki dostluğun daha da ileriye taşınması bakımından son derece önemlidir. 2009 yılında Darüsselam Büyükelçiliğimizi tekrar açmamızla birlikte Tanzanya ile ilişkilerimiz tekrar gelişmeye başlamıştır. Bu olumlu siyasi ortamın ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere layıkıyla yansıtılmasının zamanı çoktan gelmiştir.

Yıllarca şu Afrika Allah aşkına sömürülmedi mi? Bu Afrika'nın altını, elması, bakırları bunlar buralardan sömürülüp, alıp götürülmedi mi? Köle ticareti buralardan yapılmadı mı? Öyleyse acaba bütün bu olaylar karşısında dünya, Batı sessiz kalmadı mı? Kalkıp da buralara el attılar mı? Ne oluyor dediler mi? Hayır hiçbir zaman demediler. Biz diyoruz ki, gelin tüm dünya birleşelim, dünya 5'ten büyüktür diyelim, BM'nin 193 üyesi arasında herkes daimi üyeler arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi temsil yetkisine sahip olsun. Geçici ve daimi üyeler bu ayrım kalksın. 2 yıl 20 üye görev yapsın, ondan sonra diğerleriyle devam. Bunu yapmaya mecburuz.

Bizim tarihimizde asla sömürgecilik lekesi yoktur. Atalarımız ne burada ne diğer bölgelerde emperyalist amaçlarla hareket etmemiştir. Türk Milleti'nin Afrika'ya olan ilgisi çıkara değil gönül bağlarına dayanır. Bizler imar, ihya ve paylaşmanın peşindeyiz. Afrika'nın 54 ülkesinden 4 bin 500 öğrencisi ülkemizde eğitim görüyor, bu öğrencilerin tüm masrafları ülkemizden karşılanıyor. AFAD ve TİKA gibi resmi kurumlarımız Kızılay başta olmak üzere kıtanın farklı bölgelerinde kalkınma ve insani yardım faaliyetleri sürdürüyor. Afrika ile ilişkilerimize kazan kazan felsefesiyle yaklaşıyoruz.

Türkiye 15 Temmuz'da menfur bir darbe girişimine maruz kalmıştır. Bu darbe girişiminin arkasında FETÖ vardır. FETÖ yalnızca Türkiye için değil faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için tehdittir. Bu sinsi terör örgütünün Tanzanya'da da uzantıları olduğunu biliyoruz. Tanzanya'da yapılanmalarına ilişkin gereken önlemleri dostumla birlikte ele aldı. Adının içinde Türkiye geçen ve bizimle hiçbir bağları olmayan, büyükelçiliğimiz tarafından tanınmayan herhangi hiçbir kuruluşa ve özellikle de işadamları gruplarına itibar etmeyin, bunları bizim yasalarımızı tanımıyor. Dünyanın en büyük belası terördür. Bu teröre karşı hep birlikte önlem almalıyız.

Vehaber Menu