Bir AKP kurucusu daha 'hayır' oyu vereceğini açıkladı

AKP'nin kurucu kadrosundan Abdüllatif Şener ve Ertuğrul Yalçınbayır'dan sonra bir isim daha referandumda 'hayır' oyu vereceğini açıkladı. Eski milletvekili ve Ankara kurucu il başkanı Ersönmez Yarbay, başkanlık sistemine karşı olduğunu ve referandumda 'hayır' diyeceğini söyledi.
Bir AKP kurucusu daha 'hayır' oyu vereceğini açıkladı
2017-01-31 19:39:45   Güncelleme: 2017-01-31 19:39:45    

Ersönmez Yarbay, AKP’nin kurucu Ankara İl Başkanlığı ve milletvekilliği yapmış bir isim. Bir süreden beri aktif bir görevde bulunmasa da AKP üyeliği devam ediyor. Yarbay, başkanlık sistemine karşı olduğunu ve referandumda 'hayır' diyeceğini açıkladı.

Birgün'den Sebahat Karakoyun'un haberine göre, Ersönmez Yarbay şunları söyledi:

'Getirilmek istenen sistem ABD’deki başkanlık sistemi ya da Fransa’daki yarı başkanlık sistemi değil. Türkiye’ye özgü bir sistem getirilmek isteniyor. İslam ülkelerinde başkanlık sisteminin biat kültürü nedeniyle kötü yürütüldüğünü düşünüyorum. Şeyhler uçmuyor, müritler şeyhleri uçuruyor. Başkan ne kadar iyi, doğru bir insan olursa olsun etrafındakilerin başkanı yoldan çıkaracaklarını, yanlış yönlere sevk edeceklerini düşünüyorum. Türkiye gibi ülkelerde yetkilerin olabildiğince paylaşılmış olması lazım. Yetki tekelleşmesinin olmaması lazım. Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargı olmalıdır. 15 üyeli AYM’nin 12 üyesinin cumhurbaşkanı atadığı zaman yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığından söz edilemez. Bu sistemle Meclis, yasama işlevsiz hale gelecek. Bu sistem Türkiye’ye fayda getirmez. Benim şu anda bir temsil görevim yok. Kendimi Müslüman demokrat olarak tanımlıyorum. 2007 ve 2010 referandumunda evet oyu kullandım ama bu referandumda evet oyu kullanmam çok zor. Bu paket, demokratik hakları geriye götürüyor. Onun için halk bu geriye gidişe izin vermez diye düşünüyorum.'