Bolu'da linç: Vurun Kızılbaş komünistlere!

6 işçi Alevi oldukları gerekçesiyle linç edilmek istendi…
Bolu'da linç: Vurun Kızılbaş komünistlere!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Birgün Gazetesi'nden Doğu Eroğlu'nun haberine göre Bolu’nun Göynük ilçesindeki AKSA Holding’e bağlı termik santral inşaatında çalışmaya başlayan 5’i Alevi 6 işçi, bağlı oldukları taşeron firma sahibiyle yaptıkları konuşmanın ardından saldırıya uğradı. Taşeron şirket Okul-San Ltd.Şti’nin sahibi Cengiz Okul’la aralarında geçen bir konuşmada Dersimli olduklarını söyleyen işçiler, çok geçmeden eli sopalı 30 kişinin saldırısına uğradı. Saldırıya uğrayan 6 kişi yaralanırken, başına demir boruyla vurulan Hüseyin Doğan’ın hayati tehlikesi sürüyor.

PATRONLA KONUŞTULAR SALDIRIYA UĞRADILAR

6 işçi, 15 Kasım tarihinde AKSA Bolu Göynük Termik Santrali inşaatında makine-montaj bölümünde çalışmaya başladı. Bir konuşma sırasında taşeron şirketin sahibi Cengiz Okul, işçilerden Hüseyin Doğan ve Mazlum Dündar’a nereli olduklarını sordu. Doğan ve Dündar Dersimli oldukları yanıtını verince, işçiler ve Okul arasında soğukluk yaşandı. Bu konuşmanın bir gün sonrasında, 19 Kasım akşamı 21.00 sularında, 5’i Alevi olan 6 işçi aralarında şirket sahibi Okul’un yakınlarının da bulunduğu 30 kişinin saldırısına uğradı.

SOPALARLA SALDIRDILAR

İddiaya göre, saldırganlar işçilere sopalarla vururken, “Vurun Kızılbaş komünistlere!” ifadelerini kullandılar. İşçilerin tümü çeşitli uzuvlarından yaralanırken, saldırganların kafasına demir boruyla vurduğu Hüseyin Doğan ağır yaralandı. Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırılan Doğan’a ilk müdahaleyi gerçekleştiren doktorlar, Doğan’ın hayati tehlikesinin sürdüğünü belirten rapor düzenlediler. Saldırıya uğrayanlardan ustabaşı Cemil Yaman ise çenesine ve yüzüne aldığı darbeler sonucu hastaneye kaldırıldı. İşçiler uğradıkları saldırının ardından işten de çıkartıldılar.

SALDIRI SEBEBİ DERSİMLİ OLMALARI

Saldırıya uğrayan işçilerden Mazlum Dündar, yaşananları BirGün’e anlattı. “Bize planlı bir saldırı yapıldı. Özellikle Dersimli olduğumuzu bildikleri için bana ve Hüseyin Doğan’a vurmaya çaba sarf ettiler. Saldırı sırasında, ‘Vurun bu Kızılbaş komünistlere’ diye bağırıyorlardı. Üç gündür çalıştığımız işyerinde böyle bir olay yaşadık” ifadelerini kullanan Dündar, saldırının sebebinin şirket sahibi Cengiz Okul’la yaptıkları konuşmadan kaynaklandığını görüşünde: “Cengiz Okul bize memleketimizi sordu. Dersim cevabını verince afallayıp buz kesti. Şirket sahibinin milliyetçi veya ülkücü olması bizim için fark etmez; neticede oraya ekmeğimiz için gitmiştik. Böyle kişisel bir Madımak yaşayabileceğimizi düşünmemiştik. Azdık ama direnmeye çalıştık.”

OKUL'UN SALDIRIDA PAYI VAR

Dündar, saldırıya uğrayanların biri dışında tümünün Alevi olduğunun, bu kişilerin Alevi kimliklerini gizlemediklerinin altını çizdi. Saldırının ardından bir görüşme yaptığı Çetin Okul’un saldırıda dahli olduğu iddiasını kabul etmediğini belirten Dündar, AKSA Holding yönetiminin şantiyede herhangi bir güvenlik önlemi almadığını, saldırıda yaralananlara “geçmiş olsun” bile demediğini sözlerine ekledi.
Vehaber Menu