Diyanet'ten 'Evet' çağrısı yapan imamlar hakkında açıklama

Camide 'evet' çağrısı yapan imama soruşturma başlatıldı
Diyanet'ten 'Evet' çağrısı yapan imamlar hakkında açıklama
2017-02-08 08:52:05   Güncelleme: 2017-02-08 09:26:40    

İstanbul Belediyesi Soğanlık Mezarlıklar Müdürlüğü'nde görevli 11 imam referandumda 'Evet' diyeceklerini belirten bir video çekerek sosyal medyada paylaştı. 

Videoda 10 meslektaşını etrafında toplayan bir imam, 'Güçlü bir Türkiye için, geleceğimiz için, coğrafyamız için biz de evet diyoruz. Hoca arkadaşlarımız sizler de var mısınız?' diye soruyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, resmi Twitter hesabından o imamlar hakkında açıklamada bulundu. Açıklamada, ''Referandumda evet diyen imamlar' şeklinde sosyal medyada yer alan cübbeli ve sarıklı kişilerin Başkanlığımızla bir ilgisi yoktur' denildi.

İstanbul Ümraniye’deki Modoko Camisi İmamı Hüseyin Güleç’in cemaate referandumda 'evet' oyu kullanmaları çağrısına tepkiler artarken Diyanet İşleri Başkanlığı soruşturma başlattı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de cami imamlarına, 'Kişiler arasında ihtilaf konusu olabilecek hiçbir şey, kalpler arasında ayrımcılığa yol açabilecek bir tek kelime camiye taşınmayacak' uyarısı yaptı.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, olay sonrası emekli olan Güleç, görev başındayken işlediği iddia edilen suçtan dolayı soruşturulacak. Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'gündelik hayat içerisinde kişiler arasında ihtilaf konusu olabilecek hiçbir şeyin, kalpler arasında ayrımcılığa yol açabilecek bir tek kelimenin, cümlenin dahi hutbe, vaaz, cami, minber ve kürsülere asla taşınmaması gerektiğini ifade etti. Başkan Görmez, buna uymayan din görevlileri hakkında soruşturma açılacağını' söyledi.

'Kimseyi ötekileştirmeyin'

Başkan Mehmet Görmez, müftülükler aracılığıyla camilerde bir daha bu tarz olayların yaşanmaması için birtakım önlemler de aldı. İmamlara misyonlarının, toplumun birliği ve beraberliği için çaba göstermek olduğu, irşat dillerinin asla parçalayıcı bir dil olmayacağı uyarısında bulundu. Vaaz ve hutbelerde, ima ile dahi olsa kimsenin ötekileştirilemeyeceğini, dışlanamayacağını anlatan Görmez, minber ve kürsülerin meşrepçilik fitnesine asla alet edilemeyeceğini vurguladı.

Siyasetin parçası olmayacak

Diyanet’in siyasi farklılıkların üstünde tutulması gerektiği ve milletin ortak bir değeri olarak din hizmeti verdiğini ifade eden Prof. Mehmet Görmez, din hizmetinin herkesi kucaklayan, eşitleyen, huzura davet eden bir hizmet olduğunu ve hiçbir siyasi ideolojinin parçası olamayacağını söyledi.

Sarıklıların Diyanet'le ilgisi yok

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde imam olduğu ileri sürülen ve referandumda ‘Evet’ oyu vereceklerini topluca açıklayan kişilerle ilgili ise Twitter’dan açıklama yaptı. Açıklamada, '‘Referandumda evet diyen imamlar’ şeklinde sosyal medyada yer alan cübbeli ve sarıklı kişilerin Başkanlığımızla bir ilgisi yoktur' denildi.