AKP'li belediye, zabıtayı silahlandırma kararı aldı, CHP tepki gösterdi

AKP'li Esenyurt Belediye Meclisi, belediye bünyesinden zabıtaları silahlandırma kararı aldı.
AKP'li belediye, zabıtayı silahlandırma kararı aldı, CHP tepki gösterdi
2017-02-16 12:26:49   Güncelleme: 2017-02-16 12:26:49    

Esenyurt Belediye Meclisi'nden, zabıtaların silahlandırılmasına yönelik bir karar çıktı. 

MP5 OTOMATİK SİLAH ALINACAK

Evrensel'den Eren Ergine’nin haberine göre, Esenyurt Belediyesi’nin 9 Şubat Perşembe günü yaptığı meclis toplantısından zabıta personelinin silahlandırılması kararı çıktı. Aralarında MP5 otomatik silahların da olduğu 20 adet silahın alınmasını öngören madde, CHP’lilerin reddetmesine rağmen AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Silah kullanma yetkisi olmayan zabıta personelinin silahlandırılmasına dair meclisten geçen karar CHP ve AKP’li üyeler arasında tartışmalara neden oldu.

5933 sayılı belediye kanunundaki zabıta personeline dair yönetmelik ise şöyle: 

'Belediye zabıta teşkilâtının çalışma usûl ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme, meslekten çıkarılma, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile zabıta teşkilâtında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.'

CHP'Lİ İREN: ZABITANIN SİLAHLANMA YETKİSİ YOK

CHP Grup Sözcüsü Yavuz İren grup olarak karara itiraz gerekçelerini anlattı. İren, 'Öncelikle belediyelerin 5993 sayılı belediyeler kanununa göre zabıtanın silahlanma yetkisi yoktur. Bir diğer itiraz ettiğimiz nokta ise zabıta personeli eğer silah kullanmaya başlarsa sürekli vatandaşlarla yüz yüze olmalarından kaynaklı büyük sıkıntılara yol açabilirler. Çünkü  mal canın yongasıdır düşüncesiyle hareket eder bizim insanımız, örneğin seyyar satıcılar, pazarcılar veya herhangi bir işyeri olan şahıs zabıta malına el koymaya kalktığında müdahale edeceklerdir. O sürtüşme esnasında ise zabıta silah çektiğinde birçok insanın ölmesine yaralanmasına neden olacaktır' dedi.

'AKP grubunun önce sessiz kaldığını daha sonra ise meclis başkan yardımcısının OHAL sürecinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle birlikte böyle bir kararın alındığını vurgulaması üzerine meclisten karar geçtiğini' söyleyen İren 'Mecliste itiraz ettik, biz böyle KHK görmedik olsa bile buna gerek yok dedik' şeklinde konuştu.

AKP’lilerin belediye ve toplumu korumak için böyle bir karar aldıklarını söylemesi üzerine  CHP grubunun 'Devletin polisi, askeri var bunlardan yararlanalım; eğer o mümkün değilse güvenlik hizmeti veren şirketler var oralardan belediyeye silahlı güvenlik alalım' dediğini belirten İren 'Yarın zabıta görevlileri herhangi biri bir kişiyi öldürürse sorumluluğunu kim alacak?' diye sordu.

Vehaber Menu