New York Times: Menbic'deki milisleri ABD eğitiyor

ABD Özel Kuvvetleri, Türkiye'nin tehdit ettiği Menbic'deki milisleri eğitiyor.
New York Times: Menbic'deki milisleri ABD eğitiyor
2017-02-25 17:18:39   Güncelleme: 2017-02-25 17:18:39    

Irak-Şam İslâm Devleti'nin (IŞİD) El Bab'dan çekilmesinin ardından, Türkiye Rakka ya da Menbic'e doğru yönelme sinyalleri veriyor.

Ancak hem YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), hem de SDG'yi destekleyen ABD, Menbic konusunda Türkiye'yi uyarıyor.

New York Times (NYT), SDG'nin IŞİD'den kurtardığı Menbic'e giderek burada Amerikan Özel Kuvvetleri'nin eğittiği yeni genç milisleri haberleştirdi.

Menbic yakınlarında olduğu söylenen eğitim kampında ABD'liler Menbiclilere 20 günlük askeri eğitim veriyor.

Haberde aktarıldığına göre, yeni milislerin aylık maaşı 100 dolar.

Eğitime giren 185 kişinin yaşları 18 ila 37 arasında değişirken, bunların 100'ü Rakka taarruzuna katılacak, kalanı ise Menbic'in savunması ve güvenliğinde görevlendirilecek.

Ancak ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı konuşlandırdığı görev gücünün komutanlığını yapan Stephen Townsend, SDG'lilerin silahlarının hafif olduğunu, Rakka için daha fazla savaş gücüne ihtiyaç duyacaklarını söylüyor.

ABD'li yetkililer, Rakka'ya girmek için SDG'nin tanksavar, havan ve ağır makineli silahlara ihtiyaç duyduğunu belirtiyorlar.

General Townsend, Kürtlerin ABD'ye 'Türkiye'ye tehdit oluşturmadıklarını' söylediklerini, kendisinin de buna inandığını söylüyor.

Townsend, 'Eğer birileri SDG üzerinde etki sahibi olacaksa, Ankara kimin olmasını ister: Rusya, İran ya da rejim mi, ABD mi?' diye sordu.

Öte yandan, Menbic'deki güvenlik güçlerinden sorumlu Ebu Emced, Türkiye'nin SDG mevzilerine taciz ateşi açtığını, ancak kendilerinin buna karşılık vermediğini iddia ediyor.

Ebu Emced'e göre, 'en büyük tehdit' artık IŞİD değil, Türkiye.

 

Vehaber Menu