Trump: IŞİD'i ortadan kaldıracağız

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra Kongre'de ilk konuşmasını gerçekleştirdi. Trump, IŞİD'i mutlaka ortadan kaldıracaklarını söyledi.
Trump: IŞİD'i ortadan kaldıracağız
2017-03-01 08:47:02   Güncelleme: 2017-03-01 08:47:02    

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de ilk konuşmasını gerçekleştirdi. Trump, göçmen politikasına ilişkin, 'Sıkı denetlemeyi geliştirip bize zarar verenleri dışarı atacağız, gelmeye çalışanları önleyeceğiz. Aşırı uçların ülkemize sığınmalarına izin vermeyeceğiz' dedi.

'Ülkemizdeki Yahudileri ve merkezlerini hedef alan tehdit ve saldırılar ne kadar çok iş yapmamız gerektiğini gösteriyor. Her türlü nefrete ve şiddete karşıyız. Meşale şimdi bizim elimizde ve dünyayı aydınlatacak. Bölünmüş ülkemizi yeniden bir araya getireceğiz. Amerikan ruhunu yenileyeceğiz. Dünyadaki tüm uluslar ABD’nin özgür, güçlü ve gururlu bir ülke olduğunu görecek' diyen Trump, ABD’yi yeniden büyük yapmanın yolunun kendi vatandaşlarına öncelik vermekten geçtiğini belirtirken, 'Ölmeye yüz tutan endüstrilere canlanıyor, ordumuz güçleniyor, altyapımız düzeltiliyor, yenileniyor. Amerikan halkına verdiğimiz sözleri tutacağız' ifadelerini kullandı.

Başkan seçilmesinden sonra birçok büyük şirketin ABD’de milyarlarca dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladıklarını aktaran Trump, 'Böylece binlerce yeni istihdam alanları yaratacağız. Borsa rekor kırdı, F 35’in fiyatlarını düşürerek milyarlarca dolarlık kazanç sağladık. Kongre’den bir trilyon dolarlık altyapı yatırım bütçesi isteyeceğim' dedi ve şöyle konuştu:

'Madencilerimizi geleceğini tehdit eden düzenlemeleri yok ettik, Dakota petrol boru hattının yolunu yeniden açtık. ABD’yi istihdamı yok eden ekonomik anlaşmalardan çıkardık. Yurttaşlarımızı korumak ve suç oranını azaltmak için gerekli birimlere talimatlar verdik. Uyuşturucunun ülkemize girişini durduracağız ve müptelalara yardım edeceğiz. ABD güvenlik ve sınır koruma güçlerine gerekli yetkileri verdik. Yakında güney sınırımızda duvar örmeye başlayacağız. Suç örgütü üyelerini uyuşturucu satıcılarını, suçluları sınır dışı edeceğiz. ABD sınırlarını korumak için yasaları uygulayacak. Radikal İslami terörden yurttaşlarımızı korumak için güçlü adımlar atıyoruz. Adalet Bakanlığı verilerine göre teröristlerin çoğu ABD dışından geldi. Kontrolsüz girişe izin verilemez, sıkı soruşturma olmadan ABD’ye gelmeye izin verilemez. ABD’ye, ABD’yi ve Amerikalıları sevenler gelebilirler ancak, teröristler değil.'

IŞİD'İ MUTLAKA ORTADAN KALDIRACAĞIZ
Trump, IŞİD ile de mücadeleyi sürdüreceklerini ve IŞİD’i mutlaka ortadan kaldıracaklarını söyledi.

Büyük tepki çeken göçmen politikasına ilişkin de konuşan Trump, 'Sıkı denetlemeyi geliştirip bize zarar verenleri dışarı atacağız, gelmeye çalışanları önleyeceğiz. Aşırı uçların ülkemize sığınmalarına izin vermeyeceğiz. Göçmenlik konusunda reform yapmak eğer Amerikalılara daha iyi iş ve gelir sağlarsa, ulusal güvenlik ve hukukun üstünlüğü göz önüne alınırsa mümkün olabilir. Şu anki göçmen politikası modası geçmiş bir politikadır, liyakat temeline dayanan bir sistem getirilmelidir' diye konuştu.

NATO’yu desteklediklerine de değinen Trump, 'Ancak müttefiklerimiz de mali açıdan üzerlerine düşeni yapmalılar. Ortadoğu’dan Uzakdoğu’ya, NATO’ya kadar tüm dostlarımızın verilen mücadelelerde mali anlamda da üzerlerine düşenleri yapması gerekiyor' dedi. 

DHA

Vehaber Menu