Almanya'da mitingine izin verilmeyen Bozdağ: Ben de Alman Adalet Bakanı ile olan görüşmeyi iptal ettim

Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’nın Gaggenau kentinde konuşmacı olarak katılacağı referandum etkinliği güvenlik ve altyapı gerekçesiyle belediye tarafından iptal edildi. Ayrıca, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Almanya Köln’de katılacağı etkinlik için belediye salon vermedi.
Almanya'da mitingine izin verilmeyen Bozdağ: Ben de Alman Adalet Bakanı ile olan görüşmeyi iptal ettim
2017-03-02 19:29:09   Güncelleme: 2022-03-20 17:12:53    

Bozdağ, ilk açıklamasında şunları söyledi:

Başka bir yerde toplantı yapabilir miyiz diye bir çalışma yaptılar, bu sefer polis oralarda toplantı yapılması konusunda engeller çıkardı. Bugün izinleri alınmış her türlü çalışması yapılmış bir buluşmayı yapma fırsatı bulamadık. Buradan özellikle ifade etmek isterim ki her defasında demokrasi, ifade hürriyeti üzerine konuşmalar yapan ve kendileri dışında herkesi bu konudaki eksiklikleriyle suçlayan Alman makamlarının Türk toplumunun bir toplantı yapmasına müsade etmemesi kabul edilebilir değil. Çok net bir şekilde söylüyorum, bu demokrasi ile izah edilemez. Bir bakanın kendisini ifade etmesine izin vermeyen bir demokrasi olabilir mi?

'Böyle bir demokrasi olabilir mi?'

Bir toplumun toplantı yapmasına izin vermeyen bir demokrasi olabilir mi? Maalesef bugün bunu yaşadık ve gördük. Daha önce de bunun örneklerini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız video konferans yoluyla Türk toplumuna konuşacaktı ifade edilmedi. Terörist başı Karayılan'ın Almanya'daki taraftarlarına ifade edilmesine izin verildi. Teröristlerin kendini ifade etme hakkı var ama demokratik bir ülkenin bir bakanının görüşlerini açıklamasına izin verilmiyor.

'Ben de toplantıyı iptal ettim'

Toplantı iptal edilince ben de Alman Adalet Bakanı ile olan görüşmeyi iptal ettim.

Bozdağ'ın etkinliği iptal

DW Türkçe'nin haberine göre, Bozdağ'ın konuşmacı olarak katılacağı Almanya'nın Gaggenau kentinde Perşembe akşamı düzenlenecek referandum etkinliği, Gaggenau Belediyesi tarafından iptal edildi.

Gaggenau Belediyesi'nin online sayfasında yayınlanan açıklamada, UETD'nin kuruluş kutlamaları nedeni ile kiralanan salondaki etkinliğe Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuşmacı olarak katılacağının ortaya çıkması ile etkinliğin yerel olmaktan çıkıp ulusal çapta ilgi çekmesi nedeni ile çok sayıda ziyaretçinin katılmasının beklendiği ve Bad Rotenfels kutlama salonu ile oradaki park yerlerinin, giriş ve çıkış yollarının yetersiz kalacağı bildirildi.

Açıklamada, 'bu nedenlerle UETD'ye verilen Bad Rotenfels'deki toplantı salonunda etkinlik düzenleme izninin iptal edildiği' vurgulandı.

Belediye Başkanı: Siyasi bir karar değil

Gaggenau Belediye Başkanı Michael Pfeiffer Perşembe günü yaptığı açıklamada, altyapı yetersizliğinden kaynaklanan güvenlik kaygıları gerekçesiyle etkinliğin iptal edildiğini söyledi. Belediye Başkanı Pfeiffer, bunun siyasi bir karar olmadığını vurgulayarak, Adalet Bakanı Bozdağ'ın bu etkinliğe katılmasının tartışma yaratması üzerine, etkinliğe toplantı salonunun kapasitesinin üzerinde insan gelmesinden kaygı duyduklarını belirtti. Başkan Pfeiffer,  ayrıca bu kararın tamamen kendilerine ait olduğunu kaydetti.

Bad Rotenfels semtindeki toplantı salonu, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'nin kuruluş kutlamaları kapsamında kiralanmıştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın etkinliğe konuşmacı olarak katılacağı Çarşamba günü duyurulmuştu.

Adalet Bakanı Bozdağ'ın etkinliğine katılacak olması Almanya'da siyasetçilerin tepkisine yol açmıştı. 

Zeybekci'ye salon yok

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre, Almanya'nın Köln kentinde, 5 Mart Pazar günü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin katılacağı bildirilen toplantı için salon verilmedi. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD, Porz Semti'nde belediyeye ait salonda saat 18.30'da Bakan Zeybekçi'nin başkanlık sistemini anlatacağı bir toplantının yapılacağını duyurmuştu.

Ancak Porz Belediyesi, söz konusu etkinlik için salonun verilmediğini bildirdi. Porz Belediye Başkanı Henk van Benthem (CDU), Bakan Nihat Zeybekçi'nin katılacağı toplantı için salon verilmediğini doğrularken nedenini açıklamadı. Van Benthem kısa açıklamasında sadece, 'Bir çalışanımız salonda kimin konuşmacı olduğunu öğrendikten sonra Vatandaşlık Dairesi Müdürü'nü bilgilendirdi' dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı ve referandum için çağrı yapması beklenen toplantı da son anda iptal edilmişti.