Üniversite sınav sistemi değişiyor!

TEOG’un ardından LYS de kalkıyor. İddialara göre yeni model kasımda Bakanlar Kurulu’na sunulacak
Üniversite sınav sistemi değişiyor!
2017-09-21 07:41:48   Güncelleme: 2017-09-21 07:56:24    

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı sonrası önce TEOG kalktı, şimdi de LYS kalkacak.

Sabah'ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara hız verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Öne çıkan modelin satır başları şöyle:

  • Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.
  • Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. 
  • LYS yerine öngörülecek yeni modelde, ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 
  • Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. 
Vehaber Menu