Katalonya referandumu: Bağımsızlığa destek verenlerin oranı yüzde 90,09

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde düzenlenen referandumda, halkın yüzde 90,09'u bağımsızlık yönünde oy kullanırken, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini açıkladı.
Katalonya referandumu: Bağımsızlığa destek verenlerin oranı yüzde 90,09
2017-10-02 11:21:46   Güncelleme: 2017-10-02 11:51:51    

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Pazar günü yapılan ve şiddet olaylarının damga vurduğu referandumun ardından bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini açıkladı.

Puigdemont, referandum sonuçlarıyla birlikte tek taraflı bağımsızlık ilan etmenin de önünün açıldığını ifade etti.

Puigdemont, diğer önde gelen Katalan liderlerle birlikte televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında, 'Bu umut ve acı dolu günde, Katalonya vatandaşları, yönetim biçimi cumhuriyet olan bağımsız bir devlet kurma hakkı kazanmıştır... Hükümetim önümüzdeki birkaç gün içerisinde bugünkü oylamanın sonuçlarını halkımızın egemenliğinin vücut bulduğu Katalan parlamentosuna yollayacak' dedi.

Puigdemont ayrıca Avrupa Birliği'nin artık 'kafasını başka yöne çevirmeyi sürdüremeyeceğini' de sözlerine ekledi.

Polisten sert müdahale, yüzlerce kişi yaralandı

Katalonya Özerk Yönetimi Sözcüsü Jordi Turull, referandumda 2,3 milyon geçerli oy kullanıldığını ve halkın yüzde 90,09'unun bağımsızlığa destek verdiğini açıkladı. Referandumda 'hayır' oylarının oranı ise yüzde 7,87 oldu.

Katalonya'da yaklaşık 5 milyon 300 bin seçmen bulunuyor. Böylece katılım oranı da yüzde 42,3 olarak gerçekleşti.

Katalonya bağımsızlık referandumu, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmiş ve hükümet de oylamayı durdurmak için önlemler alacağını açıklamıştı. İspanyol polisi, halkın oy kullanmasına engel olmaya çalışırken, oy pusulalarına ve sandıklara da el koymuştu.

Polisin sert müdahalesiyle yaşanan çatışmalar sonucu yüzlerce kişi yaralandı. Katalonya Özerk Yönetimi, yaralı sayısının 800'ün üzerinde olduğunu açıkladı.

İspanya İçişleri Bakanlığı da 12 polis memurunun yaralandığını ve üç kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada ayrıca, 92 oy kullanma merkezinin kapatıldığı belirtildi.

BBC

Vehaber Menu